Swoja Mąka

Swoja Mąka od 7 lat sprowadza mąki, kasze i płatki od małych, nieprzemysłowych producentów, głównie z Małopolski. Wybierają najlepsze młyny, czuwają nad jakością produktu, upewniają się, czy nie ma żadnych dodatków. Jak sami mówią: "Współpracujemy wyłącznie z rolnikami, dla których liczy się synergia między naturą a płodem rolnym. Wierzymy, że zrównoważona dieta oparta na naturalnych produktach jest kluczem do zdrowia."

Poznaj i zamów najlepsze mąki orkiszowe, żytnie, pszenne, owsiane i wiele innych oraz kasze lub inne produkty jak płatki owsiane, jaglane. Wybór wyłącznie sprawdzonych producentów i rolników gwarantuje najwyższą jakość, którą skrupulatnie pilnujemy w sklepie Poranapola.pl.

Wyświetlanie wszystkich 42 wyników

Wyroby dostawcy:

Mąka pszenna typ 450

6,88 1 kg

Mąka tortowa od dostawcy czuwającego nad najwyższą jakością wyrobów na każdym etapie ich produkcji. Mąka pszenna typu 450 jest niezbędna do przygotowywania lekkostrawnych wypieków. Drobno zmielona mąka o małej zawartości substancji mineralnych jest puszysta, a tym samym idealna do ciast, naleśników oraz pierogów.

Mąka żytnia typ 720

6,88 1 kg

Najlepsza do chleba, ale oprócz tego można jej użyć do wypieku kruchych ciast lub np. zmieszać z mąka pszenną 450 i uzyskać ciasto naleśnikowe.

Płatki owsiane

8,29 500 g

Płatki owsiane to przede wszystkim cała paleta składników odżywczych, m.in. magnezu oraz błonnika, ponadto płatki owsiane obfitują w żelazo, selen, miedź, cynk, luteinę oraz mangan, a także sole mineralne, jak i witaminy E, K, PP i z grupy B. W płatkach owsianych są też antyoksydanty oraz węglowodany złożone i pełnowartościowe kwasy tłuszczowe.Płatki owsiane są też świetnym naturalnym kosmetykiem (maseczki do twarzy).

Kasza jaglana

8,29 500 g

Bardzo uniwersalna kasza – zarówno do słodkich śniadań, jak i do ostrych lub słonych obiadów.

Mąka orkiszowa typ 700

15,70 1 kg

Mąka orkiszowa typ 700 mielona jest z ziarna odmiany Frankenkorn, jednej z najczystszych odmian, zalecanej do stosowania w diecie św. Hildegardy.

Płatki kukurydziane

5,20 250 g

“Płatki kukurydziane bez dodatkowego cukru i soli będą stanowić świetny początek dnia. Możesz je zjeść z mlekiem, jogurtem lub na “”sucho””. Świetnie nadadzą się jako panierka. Cienkie i chrupkie płatki, w których się zakochasz.”

Kasza gryczana palona

8,29 500 g

Palenie kaszy podkręca jej smak, przez co jest bardziej wyrazisty. Kasza gryczana ciemna jest szczególnie dobra jako dodatek do sosów, zup, gulaszów, pieczeni.

Mąka żytnia sitkowa typ 1400

6,88 1 kg

Mąka żytnia sitkowa świetnie nadaje się jako składnik do pieczenia chleba, do wysypywania foremek do pieczenia chleba, do zakwasu. Tej mąki używa się do produkcji spirytusu oraz wódki ;).

Mąka ryżowa jasna

8,29 500 g

Mąka ryżowa to mąka o bardzo szerokim zastosowaniu – do wypieku chleba, smażenia naleśników, placków oraz zagęszczania zup czy sosów. Dobra do zmieszania z innymi mąkami.

Mąka jaglana

11,82 500 g

Bardzo dobra mąka do naleśników, placków, ciasteczek czy biszkoptu. Można jej używać w połączeniu z innymi mąkami do wypieku pieczywa. Nadaje się do zagęszczania potraw (neutralna w smaku i nie powstają grudki).

Otręby owsiane

4,15 250 g

Otręby owsiane o jakich czytasz, są jednym z największych dostarczycieli błonnika pokarmowego. Poza błonnikiem zawierają przeciwutleniacze, witaminy z grupy B oraz witaminę E, ale to nie wszystko, ponieważ jest tu też magnez i potas.

Płatki ryżowe

9,61 500 g

“Płatki ryżowe są lekkostrawne, dietetyczne, bezglutenowe, bogate w żelazo, wapń i witaminy z grupy B. Stosowane są głównie jako składnik śniadań w postaci zupy mlecznej lub “”ryżanki”” Można też użyć do zagęszczania sosów, jako składnik deserów, ciastek oraz dietetycznych batonów.”

Mąka z ciecierzycy

13,58 500 g

Mąka podnosząca wartości odżywcze tradycyjnych wypieków. Szczególnie dobra do naleśników, placków oraz jako zagęszczacz do zup i sosów. Może zastępować bułkę tartą.

Mąka owsiana

7,41 500 g

Doskonała do wypieku ciasteczek, smażenia placków słodkich bądź wytrawnych. Sprawdza się jako panierka i dodatek do wypieku chleba. Bardzo dobrze smakuje lekko podprażona przed wypiekiem na suchej patelni.

Mąka kokosowa

9,61 500 g

Mąka kokosowa świetnie pachnie i jest bardzo drobna. Wyroby z tej Mąki mają delikatną konsystencję. Świetnie nadaje się do słodkich wyrobów, koktajli, zup i sosów.

Płatki jaglane

15,35 500 g

Płatki jaglane to jedne z bardziej uniwersalnych płatków w kuchni. Możesz je przyrządzić na mleku, wodzie czy jogurcie i to bez długotrwałego gotowania. Wystarczą 3 minuty. Mogą stać się świetną alternatywą dla śniadań czy posiłków bez pieczywa.

Mąka z ryżu brązowego

8,29 500 g

Mąka ryżowa ciemna szczególnie polecana jest wielbicielom naleśników na słodko – sama ma delikatnie słodki, ryżowy posmak. Ponadto odpowiednia do wypieków słodkości :).

Kasza gryczana niepalona

8,29 500 g

Można ją podawać na sypko i na gęsto, do zup, gulaszów i pieczeni. Doskonale smakuje z różnymi sosami ale również z odrobiną masła i kefirem. Można ją gotować w mleku, bulionie lub wywarze z grzybów. Z powodu “palenia” ma nieco mniej witamin, ale wyrazistszy smak.

Mąka pszenna krupczatka typ 500

6,88 1 kg

Mąka jasna gruboziarnista. Ma charakterystyczny kaszkowaty przemiał. Stosowana w kuchni do kruchych i półkruchych ciast (np. szarlotek czy babeczek), panierek (zwłaszcza do ryb), makaronów i zagęszczania sosów.

Kasza kuskus perłowa

12,26 500 g

Kuskus Perłowy jest formą makaronu używaną w kuchni arabskiej. Jego regionalna nazwa to mhammas. Wytwarzany jest z pszenicy durum, tzn. semoliny.

Mąka kukurydziana

7,41 500 g

Mąkę kukurydzianą polecamy do naleśników, pieczenia chleba oraz różnego rodzaju ciastek. Sprawdza się również jako panierka.

Żyto łamane

5,64 500 g

Żyto łamane to pokruszone ziarno żyta. Namoczone w wodzie stosuje się jako dodatek po pieczenia chleba, a namoczone w soku lub słodkim alkoholu (nalewka) jest świetnym dodatkiem do pieczenia ciasta.

Mąka gryczana

9,61 500 g

Najczęściej stosowana do naleśników, makaronów blinów, różnych placuszków oraz do ciasta na pierogi. Samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami do wypieku chleba. Jest doskonała na biszkopt, sprawdza się również jako panierka.

Mąka żytnia chlebowa typ 720 duża

29,99 5 kg

Jest to mąka typowo chlebowa. Oprócz tego nadaje się do wypieku ciast kruchych. W połączeniu z pszenną typ 450 daje świetne ciasto na naleśniki. Polecamy na lane kluski do zup bądź do mleka.

Mąka migdałowa

56,45 500 g

Z mąki migdałowej przede wszystkim można robić różnego rodzaju ciasteczka i ciasta. Nadaje się również jako dodatek do crumbli.

Płatki gryczane niepalone

15,35 500 g

Płatki gryczane niepalone mogą stanowić świetną alternatywę dla płatków owsianych. Wytwarzane są z całych, zgniecionych ziaren gryki. Dzięki temu procesowi zachowują cały swój potencjał odżywczy.

Kasza jęczmienna średnia

6,53 500 g

Świetny dodatek do mięs, sosów, zup i sałatek. Dobra na farsze i do zapiekanek, na słodkie i wytrawne placuszki.

Płatki orkiszowe

8,29 500 g

Płatki orkiszowe są doskonałym punktem codziennych śniadań. Zawierają wiele cennych składników mineralnych, węglowodanów i tłuszczy.

Kasza jęczmienna pęczak

6,53 500 g

Jako dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Świetnie smakuje w zupach, zapiekankach, gulaszach. Dodana w trakcie duszenia czy gotowania nabiera smaku wywaru, w którym się gotuje.

Płatki kukurydziane duże

27,52 1,5 kg

Płatki kukurydziane bez dodatkowego cukru i soli będą stanowić świetny początek dnia. Możesz je zjeść z mlekiem, jogurtem lub na “sucho”.

Płatki żytnie

8,29 500 g

Można je zjadać na surowo lub gotowane, w zupach, gulaszach i na słodko. Świetnie smakują w domowym pieczywie.

Płatki owsiane duża

74,09 5 kg

Płatki owsiane to przede wszystkim cała paleta składników odżywczych, m.in. magnezu oraz błonnika, ponadto płatki owsiane obfitują w żelazo, selen, miedź, cynk, luteinę oraz mangan, a także sole mineralne, jak i witaminy E, K, PP i z grupy B. W płatkach owsianych są też antyoksydanty oraz węglowodany złożone i pełnowartościowe kwasy tłuszczowe.

Mąka żytnia sitkowa typ 1400 duża

29,99 5 kg

Mąka żytnia sitkowa świetnie nadaje się jako składnik do pieczenia chleba, do wysypywania foremek do pieczenia chleba, do zakwasu. Tej mąki używa się do produkcji spirytusu oraz wódki 😉

Kasza orkiszowa ciemna

8,29 500 g

Świetna do zagęszczania zup i kaszek dla dzieci. Ugotowana na gęsto i połączona z masłem daje bardzo smaczny “razowy” krem do ciasta. Może być również delikatnym dodatkiem do różnego rodzaju farszów np.do gołąbków.

Kasza jaglana duża

74,09 5 kg

Uniwersalna “zasadotwórcza” baza bądź dodatek do wszelkiego rodzaju potraw: słodkich, słonych,ostrych, na wodzie, mleku czy bulionie, na sypko lub w postaci kleistej, co komu w duszy zagra-najlepiej do codziennego jadłospisu.

Mąka owsiana duża

65,27 5 kg

Doskonała do wypieku ciasteczek, smażenia placków słodkich bądź wytrawnych. Sprawdza się jako panierka i dodatek do wypieku chleba. Bardzo dobrze smakuje lekko podprażona przed wypiekiem na suchej patelni.