Pozytywnie Zakiszeni

Pozytywnie Zakiszeni to prawdziwie rodzinna firma, bez całej tej marketingowej ściemy. Pochodzimy z Poznania i okolic, aktualnie firmę tworzy kilkanaście osób z rodziny oraz nasi przyjaciele.

W prywatnym życiu, jak i w firmie, kierujemy się wartościami rodzinnymi, szacunkiem do natury oraz drugiego człowieka, a także kultywowaniem tradycji. A kiedy o tradycji mowa, w każdej wielopokoleniowej rodzinie, zazwyczaj przekazuje się ją przy rodzinnym stole w trakcie spożywania i przygotowywania wspólnych posiłków.

W naszej rodzinie od pokoleń przygotowywało się zapasy w postaci różnych  przetworów na zimę. Własny, przydomowy ogród i kawałek pola dostarczał w sezonie mnóstwa warzyw i owoców, które warto było przetworzyć i zachować na potem. Kiedy urodziły  się nasze najstarsze córki, tym bardziej zaczęliśmy poszukiwać zdrowej i nieprzetworzonej żywności, wtedy też powstały pierwsze domowe, intuicyjne przepisy na ciekawe kiszonki, które, jak się potem okazało, zagościły w naszej rodzinie już na stałe.

W naszej produkcji korzystamy z warzyw z trzech gospodarstw, należących do  rodziny, wujek Stanisław, kuzyn Andrzej i jego szwagier Kuba, to ludzie, których szanujemy i znamy “od dzieciaka”, to oni zaspokajają w 90% nasze zapotrzebowanie na warzywa i owoce, pozostałe 10%, to produkty importowane, ale tylko takie, które posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego.

Umiar, zdrowy rozsądek, dbałość o produkt a  przede wszystkim klienta, to nasza misja, dlatego starannie tworzymy sieć dystrybucji, by dochować najwyższej jakości produktu, który jest bardzo wymagający w przygotowaniu i  sprzedaży. - Iwona i Krzysztof Wolarczyk

Wyświetlanie wszystkich 25 wyników

Wyroby dostawcy:

Kapusta z marchewką

10,79 850 g

Ta kapusta pochodzi z pól uprawianych w naszej rodzinie od dziesięcioleci. Stosujemy odmiany Novoton i Liberator, cechujące się dużą odpornością na choroby grzybicze a także dużą zawartością naturalnych cukrów i witamin, a także odmiany Jaguar, która daje wyraźnie chrzanowy aromat.

Skład: Kapusta biała, marchew 5%, sól 1,5%.

Złota kapusta z kurkumą, miodem i jabłkiem

9,81 300 g

To kapusta kiszona według autorskiego przepisu. W tej kiszonce najważniejsza jest kurkumina, to substancja, która podnosi odporność organizmu, zwiększa przemianę materii, a także ma właściwości kancerogenne. Nie bez powodu wzbogaciliśmy ją pieprzem i jabłkiem, w obecności kwasów pipperyna, zawarta w czarnym pieprzu zwiększa przyswajalność kurkuminy przez nasz organizm ponad 1000 krotnie. Zdecydowanie polecamy spożywać ją na surowo.Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.

Skład: Kapusta biała, kurkuma BIO, imbir BIO, jabłka, pieprz czarny, sól.

Buraczki kiszone w zakwasie

12,77 350 g

Buraki kiszone w zakwasie świetnie nadają się do surówek, a także do wykorzystania w daniach na ciepło, na przykład w barszczu ukraińskim lub duszone na maśle z cebulką.

Skład: buraki ćwikłowe, czosnek, zakwas z buraka, sól 1,5%.

Kapusta modra z owocami leśnymi

9,81 300 g

Kiszona kapusta modra to idealny pomysł na surówkę lub przekąskę. Niewielki (5%) dodatek malin, jagód i jeżyn czyni ją bardziej wyrafinowaną.

Skład: kapusta czerwona, maliny, jeżyny, jagody, sól.

Wielowarzywna kiszonka orientalna

14,74 450 g

Kiszonka wielowarzywna jest doskonałym pomysłem jako dodatek do dań ciężkostrawnych. Mnóstwo przypraw o właściwościach ułatwiających trawienie i poprawiających przemianę materii. Kapusty i pozostałe warzywa, wchodzące w jej skład siekane są nożem, co nadaje tej kiszonce bardzo ciekawą teksturę. Jest dość kwaśna i wyrazista w smaku.

Skład: kapusta biała, kapusta włoska, kapusta pekińska, ogórki, seler, marchew, pietruszka, papryka czerwona, zielona, żółta, rzodkiewka, nać selera, czosnek, imbir, kurkuma, liść laurowy, kwiat kopru, kminek, kmin rzymski, ziele angielskie, sól 1,5%.

Niedostępny
Zobacz więcej

Kiszona rzodkiewka

12,77 350 g

Kiszona rzodkiewka doskonała jest jako dodatek do posiłków, składnik sałatek, a także do “przegryzania pomiędzy posiłkami”, robimy ją w solance, bez dodatkowych przypraw, aby nie zdominować lekko pikantnego, rzodkiewkowego smaku. Zalewa z tej kiszonki świetnie nadaje się do picia tak jak np. sok z kiszonej kapusty.

Skład: rzodkiewka z uprawy ekologicznej, sól 1,5%.

Kiszony czosnek niedźwiedzi

16,74 270 g

Kiszenie czosnku niedźwiedziego to idealny sposób na jego konserwację. Taki czosnek doskonale nadaje się na zupę, a także składnik zapiekanek, pasztetów, szakszuki oraz sałatek. Ma wyrazisty, intensywny smak, kiszenie pozbawia jednak go ostrości.

Skład: czosnek niedźwiedzi z uprawy ekologicznej, sól 2,5%.

Ocet Siedmiu Złodziei, macerat octowy

27,85 500 ml

Produkt naturalnie fermentowany. Filtrowany, może zawierać osad organiczny. Zawiera żywe kultury bakterii. Produkt niepasteryzowany. Nie zawiera konserwantów.Produkowany z Polskich ekologicznych jabłek.

Skład: Ocet jabłkowy 5%, majeranek, tymianek, rozmaryn, mięta pieprzowa, goździki, cynamon cejloński.

Niedostępny
Zobacz więcej

Kapusta modra z burakiem, czosnkiem

9,59 300 g

To kapusta kiszona według autorskiego przepisu. Połączenie kapusty modrej, buraka i czosnku daje wyjątkowe zestawienie smaków, idealnie pasujących do siebie.Ta kiszonka stanowi doskonały dodatek do obiadu na zimno, ale także świetnie sprawdzi się jako nadzienie, na przykład do krokietów czy sajgonek. Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.

Skład: Kapusta czerwona, burak, czosnek, sól.

Niedostępny
Zobacz więcej

Ocet jabłkowy żywy 5%

22,08 500 ml

Produkt naturalnie fermentowany. Filtrowany, może zawierać osad organiczny. Zawiera żywe kultury bakterii. Produkt niepasteryzowany. Nie zawiera konserwantów.

Skład: Produkowany z Polskich ekologicznych jabłek. Kwasowość 5%.

Kapusta po poznańsku

12,77 500 g

Ta kiszonka świetnie nadaje się do jedzenia jako surówka a podgrzana na patelni, z odrobiną korzennych przypraw, stanowi samodzielne danie. Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.

Skład: Kapusta biała, ziemniaki gotowane, puree 10%, kminek, sól.

Zakwas żytni na żur

11,78 500 ml

To prawdziwy, kwaśny żur, produkowany przez nas ze świeżo mielonej, żytniej mąki razowej, którą wstępnie zaparzamy wrzątkiem, aby uaktywnić enzymy amylolityczne, naturalnie zawarte w świeżo mielonym ziarnie żyta. Dzięki temu zabiegowi, zakwas pracuje bardzo mocno, tworzy gęstą zawiesinę, dając intensywny smak żuru i odpowiednią zawiesistość.

Skład: Mąka żytnia, razowa BIO 45 %, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, sól.

Kimchi z wakame

23,67 500 g

To kiszonka o intensywnym smaku. Musująca i dość pikantna, dzięki oryginalnej papryce w płatkach gochugaru oraz dużej ilości przypraw: czosnku, cebuli, imbiru, słodkiej papryki i melasy z trzciny cukrowej. Intensywny smak umami, zyskuje dzięki wywarowi z grzybów shiitake, wodorostów kombu i wakame, na bazie którego przygotowujemy kleik ryżowy. Produkt naturalnej fermentacji, zawiera żywe kultury bakterii, niepasteryzowany, nie zawiera konserwantów ani przeciwutleniaczy. Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.

Skład: Kapusta pekińska, biała rzodkiew, marchew, por, cebula, imbir, czosnek, grzyby shiitake, wodorosty wakame, kleik ryżowy, melasa z trzciny cukrowej, papryka gochugaru, papryka słodka, sól.

Kombucha kawowa, kawa BIO

11,51 500 ml

Napój z kombuchy jest źródłem wielu witamin, enzymów i kwasów organicznych. Produkt naturalnie fermentowany, filtrowany, może zawierać osad organiczny. Zawiera żywe kultury bakterii i drożdży. Produkt niepasteryzowany. Nie zawiera konserwantów.

Skład: Fermentowany napar z kawy, woda, cukier trzcinowy.

Kimchi tradycyjne z gruszką

23,67 500g

To kiszonka o intensywnym smaku. Musująca i dość pikantna, dzięki oryginalnej papryce w płatkach gochugaru oraz dużej ilości przypraw: czosnku, cebuli, imbiru, słodkiej papryki i melasy z trzciny cukrowej. Intensywny smak umami, zyskuje dzięki wywarowi z grzybów shiitake, wodorostów kombu i wakame, na bazie którego przygotowujemy kleik ryżowy.Produkt naturalnej fermentacji, zawiera żywe kultury bakterii, niepasteryzowany, nie zawiera konserwantów ani przeciwutleniaczy.Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.

Skład: Kapusta pekińska, biała rzodkiew, marchew, por, cebula, imbir, czosnek, gruszki, kleik ryżowy, melasa z trzciny cukrowej, papryka gochugaru, papryka słodka, sól.

Kimchi białe, łagodne

15,36 300 g

To kiszonka o intensywnym smaku. Musująca i delikatnie pikantna, dzięki dużej ilości przypraw: czosnku, cebuli, imbiru, słodkiej papryki i melasy z trzciny cukrowej. Nie zawiera papryki gochugaru, co ważne dla osób, które muszą unikać ostrych przypraw.

Skład: Kapusta pekińska, biała rzodkiew, marchew, por, cebula, imbir, czosnek, gruszki, kleik ryżowy, melasa z trzciny cukrowej, sól.Produkt wegański - nie zawiera sosu rybnego.

Kombucha z zielonej herbaty, herbata BIO

11,77 500 ml

Produkt naturalnie fermentowany, filtrowany, może zawierać osad organiczny. Zawiera żywe kultury bakterii i drożdży. Produkt niepasteryzowany. Nie zawiera konserwantów.

Skład: Fermentowany napar z zielonej herbaty, woda, cukier trzcinowy.

Kimchi z wakame

15,75 300 g

To kiszonka o intensywnym smaku. Musująca i dość pikantna, dzięki oryginalnej papryce w płatkach gochugaru oraz dużej ilości przypraw: czosnku, cebuli, imbiru, słodkiej papryki i melasy z trzciny cukrowej. Intensywny smak umami, zyskuje dzięki wywarowi z grzybów shiitake, wodorostów kombu i wakame, na bazie którego przygotowujemy kleik ryżowy.Produkt naturalnej fermentacji, zawiera żywe kultury bakterii, niepasteryzowany, nie zawiera konserwantów ani przeciwutleniaczy.Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.

Skład: Kapusta pekińska, biała rzodkiew, marchew, por, cebula, imbir, czosnek, grzyby shiitake, wodorosty wakame, kleik ryżowy, melasa z trzciny cukrowej, papryka gochugaru, papryka słodka, sól.

Zakwas orkiszowy na barszcz biały

11,52 720 ml

Ten zakwas, produkowany przez nas ze świeżo mielonej, orkiszowej mąki razowej, którą wstępnie zaparzamy wrzątkiem, aby uaktywnić enzymy amylolityczne, naturalnie zawarte w świeżo mielonym ziarnie zbóż. Dzięki temu zabiegowi, zakwas pracuje bardzo mocno, tworzy gęstą zawiesinę, dając intensywny smak i odpowiednią zawiesistość.

Skład: Mąka pszenna orkiszowa, razowa BIO 45%, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, sól.

Kimchi białe, łagodne

24,96 600 g

To kiszonka o intensywnym smaku. Musująca i delikatnie pikantna, dzięki dużej ilości przypraw: czosnku, cebuli, imbiru, słodkiej papryki i melasy z trzciny cukrowej. Nie zawiera papryki gochugaru, co ważne dla osób, które muszą unikać ostrych przypraw.

Skład: Kapusta pekińska, biała rzodkiew, marchew, por, cebula, imbir, czosnek, gruszki, kleik ryżowy, melasa z trzciny cukrowej, sól.Produkt wegański - nie zawiera sosu rybnego.

Kimchi tradycyjne z gruszką

15,36 300 g

To kiszonka o intensywnym smaku. Musująca i dość pikantna, dzięki oryginalnej papryce w płatkach gochugaru oraz dużej ilości przypraw: czosnku, cebuli, imbiru, słodkiej papryki i melasy z trzciny cukrowej. Intensywny smak umami, zyskuje dzięki wywarowi z grzybów shiitake, wodorostów kombu i wakame, na bazie którego przygotowujemy kleik ryżowy.Produkt naturalnej fermentacji, zawiera żywe kultury bakterii, niepasteryzowany, nie zawiera konserwantów ani przeciwutleniaczy.Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.

Skład: Kapusta pekińska, biała rzodkiew, marchew, por, cebula, imbir, czosnek, gruszki, kleik ryżowy, melasa z trzciny cukrowej, papryka gochugaru, papryka słodka, sól.

Ognisty Cydr, macerat octowy

27,85 500 ml

Produkt naturalnie fermentowany. Filtrowany, może zawierać osad organiczny. Zawiera żywe kultury bakterii. Produkt niepasteryzowany. Nie zawiera konserwantów.

Skład: Ocet jabłkowy 5%, majeranek, tymianek, chilli, czosnek, imbir, chrzan, cebula czerwona.