Pozytywnie Zakiszeni to prawdziwie rodzinna firma, bez całej tej marketingowej ściemy. Pochodzimy z Poznania i okolic, aktualnie firmę tworzy kilkanaście osób z rodziny oraz nasi przyjaciele.
W prywatnym życiu, jak i w firmie, kierujemy się wartościami rodzinnymi, szacunkiem do natury oraz drugiego człowieka, a także kultywowaniem tradycji. A kiedy o tradycji mowa, w każdej wielopokoleniowej rodzinie, zazwyczaj przekazuje się ją przy rodzinnym stole w trakcie spożywania i przygotowywania wspólnych posiłków.
W naszej rodzinie od pokoleń przygotowywało się zapasy w postaci różnych przetworów na zimę. Własny, przydomowy ogród i kawałek pola dostarczał w sezonie mnóstwa warzyw i owoców, które warto było przetworzyć i zachować na potem. Kiedy urodziły się nasze najstarsze córki, tym bardziej zaczęliśmy poszukiwać zdrowej i nieprzetworzonej żywności, wtedy też powstały pierwsze domowe, intuicyjne przepisy na ciekawe kiszonki, które, jak się potem okazało, zagościły w naszej rodzinie już na stałe.
W naszej produkcji korzystamy z warzyw z trzech gospodarstw, należących do rodziny, wujek Stanisław, kuzyn Andrzej i jego szwagier Kuba, to ludzie, których szanujemy i znamy “od dzieciaka”, to oni zaspokajają w 90% nasze zapotrzebowanie na warzywa i owoce, pozostałe 10%, to produkty importowane, ale tylko takie, które posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego.
Umiar, zdrowy rozsądek, dbałość o produkt a przede wszystkim klienta, to nasza misja, dlatego starannie tworzymy sieć dystrybucji, by dochować najwyższej jakości produktu, który jest bardzo wymagający w przygotowaniu i sprzedaży. - Iwona i Krzysztof Wolarczyk
Ta kapusta pochodzi z pól uprawianych w naszej rodzinie od dziesięcioleci. Stosujemy odmiany Novoton i Liberator, cechujące się dużą odpornością na choroby grzybicze a także dużą zawartością naturalnych cukrów i witamin, a także odmiany Jaguar, która daje wyraźnie chrzanowy aromat.
To kapusta kiszona według autorskiego przepisu. W tej kiszonce najważniejsza jest kurkumina, to substancja, która podnosi odporność organizmu, zwiększa przemianę materii, a także ma właściwości kancerogenne. Nie bez powodu wzbogaciliśmy ją pieprzem i jabłkiem, w obecności kwasów pipperyna, zawarta w czarnym pieprzu zwiększa przyswajalność kurkuminy przez nasz organizm ponad 1000 krotnie. Zdecydowanie polecamy spożywać ją na surowo.Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.
Kiszona marchewka idealnie nadaje się do chrupania zamiast słodkich przekąsek.Kiszenie znacznie obniża jej indeks glikemiczny, zatem mogą zajadać ją również diabetycy. Dodatek imbiru i chilli nadaje jej charakteru i wyrazistości.
Kiszona czerwona cebula jest bardzo delikatna, w trakcie kiszenia traci ostrość, jest słodko-kwaśna z wyraźnym aromatem przypraw. Ma delikatny zapach ziela angielskiego i liścia laurowego. Doskonale nadaje się do kanapek i hamburgerów
Kiszonka wielowarzywna jest doskonałym pomysłem jako dodatek do dań ciężkostrawnych. Mnóstwo przypraw o właściwościach ułatwiających trawienie i poprawiających przemianę materii. Kapusty i pozostałe warzywa, wchodzące w jej skład siekane są nożem, co nadaje tej kiszonce bardzo ciekawą teksturę. Jest dość kwaśna i wyrazista w smaku.
Buraki kiszone w zakwasie świetnie nadają się do surówek, a także do wykorzystania w daniach na ciepło, na przykład w barszczu ukraińskim lub duszone na maśle z cebulką.
Kiszona rzodkiewka doskonała jest jako dodatek do posiłków, składnik sałatek, a także do “przegryzania pomiędzy posiłkami”, robimy ją w solance, bez dodatkowych przypraw, aby nie zdominować lekko pikantnego, rzodkiewkowego smaku. Zalewa z tej kiszonki świetnie nadaje się do picia tak jak np. sok z kiszonej kapusty.
To prawdziwy, kwaśny żur, produkowany przez nas ze świeżo mielonej, żytniej mąki razowej, którą wstępnie zaparzamy wrzątkiem, aby uaktywnić enzymy amylolityczne, naturalnie zawarte w świeżo mielonym ziarnie żyta. Dzięki temu zabiegowi, zakwas pracuje bardzo mocno, tworzy gęstą zawiesinę, dając intensywny smak żuru i odpowiednią zawiesistość.
Kiszenie czosnku niedźwiedziego to idealny sposób na jego konserwację. Taki czosnek doskonale nadaje się na zupę, a także składnik zapiekanek, pasztetów, szakszuki oraz sałatek. Ma wyrazisty, intensywny smak, kiszenie pozbawia jednak go ostrości.
To kapusta kiszona według autorskiego przepisu. Połączenie kapusty modrej, buraka i czosnku daje wyjątkowe zestawienie smaków, idealnie pasujących do siebie.Ta kiszonka stanowi doskonały dodatek do obiadu na zimno, ale także świetnie sprawdzi się jako nadzienie, na przykład do krokietów czy sajgonek. Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.
Marchewka i seler świetnie komponują się z kolendrą, taka sałatka jest doskonała do obiadu ale można jeść ją również np. na kanapce. Można podawać ją wzbogaconą orzechami, sezamem, oliwą lub olejem z orzechów włoskich.
Produkt naturalnie fermentowany, filtrowany, może zawierać osad organiczny. Zawiera żywe kultury bakterii i drożdży. Produkt niepasteryzowany. Nie zawiera konserwantów.
Ta kiszonka świetnie nadaje się do jedzenia jako surówka a podgrzana na patelni, z odrobiną korzennych przypraw, stanowi samodzielne danie. Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.
Produkt naturalnie fermentowany. Filtrowany, może zawierać osad organiczny. Zawiera żywe kultury bakterii. Produkt niepasteryzowany. Nie zawiera konserwantów.
Produkt naturalnie fermentowany. Filtrowany, może zawierać osad organiczny. Zawiera żywe kultury bakterii. Produkt niepasteryzowany. Nie zawiera konserwantów.Produkowany z Polskich ekologicznych jabłek.
Kapusta kiszona z grzybami doskonale nadaje się do ciepłych dań, kapusta zasmażana, bigos, nadzienie do pierogów nie mogą się bez niej obyć. Jest mocno kwaśna, wyrazista i mocno grzybowa. Produkt naturalnej fermentacji, zawiera żywe kultury bakterii, niepasteryzowany, nie zawiera konserwantów ani przeciwutleniaczy. Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.
Produkt naturalnie fermentowany, filtrowany, może zawierać osad organiczny. Zawiera żywe kultury bakterii i drożdży. Produkt niepasteryzowany. Nie zawiera konserwantów.
To kiszonka o intensywnym smaku. Musująca i dość pikantna, dzięki oryginalnej papryce w płatkach gochugaru oraz dużej ilości przypraw: czosnku, cebuli, imbiru, słodkiej papryki i melasy z trzciny cukrowej. Intensywny smak umami, zyskuje dzięki wywarowi z grzybów shiitake, wodorostów kombu i wakame, na bazie którego przygotowujemy kleik ryżowy. Produkt naturalnej fermentacji, zawiera żywe kultury bakterii, niepasteryzowany, nie zawiera konserwantów ani przeciwutleniaczy. Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.
Produkt naturalnie fermentowany, filtrowany, może zawierać osad organiczny. Zawiera żywe kultury bakterii i drożdży. Produkt niepasteryzowany. Nie zawiera konserwantów.
To kiszonka o intensywnym smaku. Musująca i delikatnie pikantna, dzięki dużej ilości przypraw: czosnku, cebuli, imbiru, słodkiej papryki i melasy z trzciny cukrowej. Nie zawiera papryki gochugaru, co ważne dla osób, które muszą unikać ostrych przypraw.
Napój z kombuchy jest źródłem wielu witamin, enzymów i kwasów organicznych. Produkt naturalnie fermentowany, filtrowany, może zawierać osad organiczny. Zawiera żywe kultury bakterii i drożdży. Produkt niepasteryzowany. Nie zawiera konserwantów.
Ten zakwas, produkowany przez nas ze świeżo mielonej, orkiszowej mąki razowej, którą wstępnie zaparzamy wrzątkiem, aby uaktywnić enzymy amylolityczne, naturalnie zawarte w świeżo mielonym ziarnie zbóż. Dzięki temu zabiegowi, zakwas pracuje bardzo mocno, tworzy gęstą zawiesinę, dając intensywny smak i odpowiednią zawiesistość.
Produkt naturalnie fermentowany, filtrowany, może zawierać osad organiczny. Zawiera żywe kultury bakterii i drożdży. Produkt niepasteryzowany. Nie zawiera konserwantów.
To kiszonka o intensywnym smaku. Musująca i dość pikantna, dzięki oryginalnej papryce w płatkach gochugaru oraz dużej ilości przypraw: czosnku, cebuli, imbiru, słodkiej papryki i melasy z trzciny cukrowej. Intensywny smak umami, zyskuje dzięki wywarowi z grzybów shiitake, wodorostów kombu i wakame, na bazie którego przygotowujemy kleik ryżowy.Produkt naturalnej fermentacji, zawiera żywe kultury bakterii, niepasteryzowany, nie zawiera konserwantów ani przeciwutleniaczy.Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.
To kiszonka o intensywnym smaku. Musująca i dość pikantna, dzięki oryginalnej papryce w płatkach gochugaru oraz dużej ilości przypraw: czosnku, cebuli, imbiru, słodkiej papryki i melasy z trzciny cukrowej. Intensywny smak umami, zyskuje dzięki wywarowi z grzybów shiitake, wodorostów kombu i wakame, na bazie którego przygotowujemy kleik ryżowy.Produkt naturalnej fermentacji, zawiera żywe kultury bakterii, niepasteryzowany, nie zawiera konserwantów ani przeciwutleniaczy.Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.
To kiszonka o intensywnym smaku. Musująca i dość pikantna, dzięki oryginalnej papryce w płatkach gochugaru oraz dużej ilości przypraw: czosnku, cebuli, imbiru, słodkiej papryki i melasy z trzciny cukrowej. Intensywny smak umami, zyskuje dzięki wywarowi z grzybów shiitake, wodorostów kombu i wakame, na bazie którego przygotowujemy kleik ryżowy.Produkt naturalnej fermentacji, zawiera żywe kultury bakterii, niepasteryzowany, nie zawiera konserwantów ani przeciwutleniaczy.Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.
Produkt naturalnie fermentowany. Filtrowany, może zawierać osad organiczny. Zawiera żywe kultury bakterii. Produkt niepasteryzowany. Nie zawiera konserwantów.
Dziękujemy. Możesz wybierać spośród setek wyrobów dostępnych na portalu.
Zadbamy o jakość - produkty wymagające utrzymania niskiej temperatury zostaną zabezpieczone termicznie. Paczkę nadamy w środę, najczęściej dotrze w czwartek w godzinach pracy kuriera DPD lub InPost. Zamówienia przyjmujemy do wtorku do godz. 9:00.
OK, rozumiem
Dziękujemy. Możesz wybierać spośród setek wyrobów dostępnych na portalu. Nie martw się o jakość - paczka powinna dotrzeć do Ciebie zabezpieczona termicznie w tym samym dniu, w którym została przez nas skompletowana :).
Dostawy do Twojej miejscowości są planowane na czwartki w godzinach 18 - 22, a zamówienia przyjmujemy do wtorku do godz. 9:00.
OK, rozumiem
Dziękujemy. Wszystkie wyroby są dostępne do zamawiania w Twojej okolicy. Nie martw się o świeżość - kontrolujemy temperaturę w transporcie, a paczka dotrze do Ciebie maksymalnie w kilka godzin od jej skompletowania.
Dostawy realizujemy w środy i czwartki w godzinach 18 - 22, a zamówienia przyjmujemy do wtorku do godz. 9:00.
OK, rozumiem
Podaj swój kod pocztowy, abyśmy mogli pokazać Ci wyroby dostępne w Twoim regionie :)
Wprowadzono niepoprawny kod pocztowy. Wprowadź kod pocztowy w formacie XX-XXX.
Zapisz
Dostawa pod Twój adres realizowana jest za pośrednictwem firmy kurierskiej. Opłata dodatkowa wynika z konieczności dodatkowego zabezpieczenia przesyłki (zarówno termiczne jak i mechaniczne).
Zamknij
Niektóre produkty na targu należy zamawiać wcześniej ze względu na dłuższy proces przygotowania lub na rytm pracy naszych dostawców. Produkty na targu są przygotowywane pod zamówienie według tradycyjnych (i bardziej czasochłonnych) metod.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam się