Pozytywnie Zakiszeni

Pozytywnie Zakiszeni to prawdziwie rodzinna firma, bez całej tej marketingowej ściemy. Pochodzimy z Poznania i okolic, aktualnie firmę tworzy kilkanaście osób z rodziny oraz nasi przyjaciele.

W prywatnym życiu, jak i w firmie, kierujemy się wartościami rodzinnymi, szacunkiem do natury oraz drugiego człowieka, a także kultywowaniem tradycji. A kiedy o tradycji mowa, w każdej wielopokoleniowej rodzinie, zazwyczaj przekazuje się ją przy rodzinnym stole w trakcie spożywania i przygotowywania wspólnych posiłków.

W naszej rodzinie od pokoleń przygotowywało się zapasy w postaci różnych  przetworów na zimę. Własny, przydomowy ogród i kawałek pola dostarczał w sezonie mnóstwa warzyw i owoców, które warto było przetworzyć i zachować na potem. Kiedy urodziły  się nasze najstarsze córki, tym bardziej zaczęliśmy poszukiwać zdrowej i nieprzetworzonej żywności, wtedy też powstały pierwsze domowe, intuicyjne przepisy na ciekawe kiszonki, które, jak się potem okazało, zagościły w naszej rodzinie już na stałe.

W naszej produkcji korzystamy z warzyw z trzech gospodarstw, należących do  rodziny, wujek Stanisław, kuzyn Andrzej i jego szwagier Kuba, to ludzie, których szanujemy i znamy “od dzieciaka”, to oni zaspokajają w 90% nasze zapotrzebowanie na warzywa i owoce, pozostałe 10%, to produkty importowane, ale tylko takie, które posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego.

Umiar, zdrowy rozsądek, dbałość o produkt a  przede wszystkim klienta, to nasza misja, dlatego starannie tworzymy sieć dystrybucji, by dochować najwyższej jakości produktu, który jest bardzo wymagający w przygotowaniu i  sprzedaży. - Iwona i Krzysztof Wolarczyk

Wyświetlanie wszystkich 31 wyników

Wyroby dostawcy:

Kapusta z marchewką

10,99 850 g

Ta kapusta pochodzi z pól uprawianych w naszej rodzinie od dziesięcioleci. Stosujemy odmiany Novoton i Liberator, cechujące się dużą odpornością na choroby grzybicze a także dużą zawartością naturalnych cukrów i witamin, a także odmiany Jaguar, która daje wyraźnie chrzanowy aromat.

Złota kapusta z kurkumą, miodem i jabłkiem

9,98 300 g

To kapusta kiszona według autorskiego przepisu. W tej kiszonce najważniejsza jest kurkumina, to substancja, która podnosi odporność organizmu, zwiększa przemianę materii, a także ma właściwości kancerogenne. Nie bez powodu wzbogaciliśmy ją pieprzem i jabłkiem, w obecności kwasów pipperyna, zawarta w czarnym pieprzu zwiększa przyswajalność kurkuminy przez nasz organizm ponad 1000 krotnie. Zdecydowanie polecamy spożywać ją na surowo.Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.

Marchewka kiszona z imbirem i chilli

13,00 350 g

Kiszona marchewka idealnie nadaje się do chrupania zamiast słodkich przekąsek.Kiszenie znacznie obniża jej indeks glikemiczny, zatem mogą zajadać ją również diabetycy. Dodatek imbiru i chilli nadaje jej charakteru i wyrazistości.

Kiszona czerwona cebula, krążki

6,95 270 g

Kiszona czerwona cebula jest bardzo delikatna, w trakcie kiszenia traci ostrość, jest słodko-kwaśna z wyraźnym aromatem przypraw. Ma delikatny zapach ziela angielskiego i liścia laurowego. Doskonale nadaje się do kanapek i hamburgerów

Wielowarzywna kiszonka orientalna

15,01 450 g

Kiszonka wielowarzywna jest doskonałym pomysłem jako dodatek do dań ciężkostrawnych. Mnóstwo przypraw o właściwościach ułatwiających trawienie i poprawiających przemianę materii. Kapusty i pozostałe warzywa, wchodzące w jej skład siekane są nożem, co nadaje tej kiszonce bardzo ciekawą teksturę. Jest dość kwaśna i wyrazista w smaku.

Buraczki kiszone w zakwasie

13,00 350 g

Buraki kiszone w zakwasie świetnie nadają się do surówek, a także do wykorzystania w daniach na ciepło, na przykład w barszczu ukraińskim lub duszone na maśle z cebulką.

Niedostępny
Zobacz więcej

Kiszona rzodkiewka

13,00 350 g

Kiszona rzodkiewka doskonała jest jako dodatek do posiłków, składnik sałatek, a także do “przegryzania pomiędzy posiłkami”, robimy ją w solance, bez dodatkowych przypraw, aby nie zdominować lekko pikantnego, rzodkiewkowego smaku. Zalewa z tej kiszonki świetnie nadaje się do picia tak jak np. sok z kiszonej kapusty.

Zakwas żytni na żur

12,00 500 ml

To prawdziwy, kwaśny żur, produkowany przez nas ze świeżo mielonej, żytniej mąki razowej, którą wstępnie zaparzamy wrzątkiem, aby uaktywnić enzymy amylolityczne, naturalnie zawarte w świeżo mielonym ziarnie żyta. Dzięki temu zabiegowi, zakwas pracuje bardzo mocno, tworzy gęstą zawiesinę, dając intensywny smak żuru i odpowiednią zawiesistość.

Kiszony czosnek niedźwiedzi

17,04 270 g

Kiszenie czosnku niedźwiedziego to idealny sposób na jego konserwację. Taki czosnek doskonale nadaje się na zupę, a także składnik zapiekanek, pasztetów, szakszuki oraz sałatek. Ma wyrazisty, intensywny smak, kiszenie pozbawia jednak go ostrości.

Kapusta modra z burakiem, czosnkiem

9,98 300 g

To kapusta kiszona według autorskiego przepisu. Połączenie kapusty modrej, buraka i czosnku daje wyjątkowe zestawienie smaków, idealnie pasujących do siebie.Ta kiszonka stanowi doskonały dodatek do obiadu na zimno, ale także świetnie sprawdzi się jako nadzienie, na przykład do krokietów czy sajgonek. Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.

Kapusta po poznańsku

13,00 500 g

Ta kiszonka świetnie nadaje się do jedzenia jako surówka a podgrzana na patelni, z odrobiną korzennych przypraw, stanowi samodzielne danie. Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.

Ocet jabłkowy żywy 5%

23,08 500 ml

Produkt naturalnie fermentowany. Filtrowany, może zawierać osad organiczny. Zawiera żywe kultury bakterii. Produkt niepasteryzowany. Nie zawiera konserwantów.

Ocet Siedmiu Złodziei, macerat octowy

29,24 500 ml

Produkt naturalnie fermentowany. Filtrowany, może zawierać osad organiczny. Zawiera żywe kultury bakterii. Produkt niepasteryzowany. Nie zawiera konserwantów.Produkowany z Polskich ekologicznych jabłek.

Kapusta z grzybami

13,00 500 g

Kapusta kiszona z grzybami doskonale nadaje się do ciepłych dań, kapusta zasmażana, bigos, nadzienie do pierogów nie mogą się bez niej obyć. Jest mocno kwaśna, wyrazista i mocno grzybowa. Produkt naturalnej fermentacji, zawiera żywe kultury bakterii, niepasteryzowany, nie zawiera konserwantów ani przeciwutleniaczy. Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.

Kombucha czarny bez BIO

11,99 500 ml

Produkt naturalnie fermentowany, filtrowany, może zawierać osad organiczny. Zawiera żywe kultury bakterii i drożdży. Produkt niepasteryzowany. Nie zawiera konserwantów.

Kimchi z wakame

24,10 500 g

To kiszonka o intensywnym smaku. Musująca i dość pikantna, dzięki oryginalnej papryce w płatkach gochugaru oraz dużej ilości przypraw: czosnku, cebuli, imbiru, słodkiej papryki i melasy z trzciny cukrowej. Intensywny smak umami, zyskuje dzięki wywarowi z grzybów shiitake, wodorostów kombu i wakame, na bazie którego przygotowujemy kleik ryżowy. Produkt naturalnej fermentacji, zawiera żywe kultury bakterii, niepasteryzowany, nie zawiera konserwantów ani przeciwutleniaczy. Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.

Kimchi białe, łagodne

16,12 300 g

To kiszonka o intensywnym smaku. Musująca i delikatnie pikantna, dzięki dużej ilości przypraw: czosnku, cebuli, imbiru, słodkiej papryki i melasy z trzciny cukrowej. Nie zawiera papryki gochugaru, co ważne dla osób, które muszą unikać ostrych przypraw.

Kombucha kawowa, kawa BIO

11,99 500 ml

Napój z kombuchy jest źródłem wielu witamin, enzymów i kwasów organicznych. Produkt naturalnie fermentowany, filtrowany, może zawierać osad organiczny. Zawiera żywe kultury bakterii i drożdży. Produkt niepasteryzowany. Nie zawiera konserwantów.

Zakwas orkiszowy na barszcz biały

12,00 500 ml

Ten zakwas, produkowany przez nas ze świeżo mielonej, orkiszowej mąki razowej, którą wstępnie zaparzamy wrzątkiem, aby uaktywnić enzymy amylolityczne, naturalnie zawarte w świeżo mielonym ziarnie zbóż. Dzięki temu zabiegowi, zakwas pracuje bardzo mocno, tworzy gęstą zawiesinę, dając intensywny smak i odpowiednią zawiesistość.

Kimchi tradycyjne z gruszką

24,10 500g

To kiszonka o intensywnym smaku. Musująca i dość pikantna, dzięki oryginalnej papryce w płatkach gochugaru oraz dużej ilości przypraw: czosnku, cebuli, imbiru, słodkiej papryki i melasy z trzciny cukrowej. Intensywny smak umami, zyskuje dzięki wywarowi z grzybów shiitake, wodorostów kombu i wakame, na bazie którego przygotowujemy kleik ryżowy.Produkt naturalnej fermentacji, zawiera żywe kultury bakterii, niepasteryzowany, nie zawiera konserwantów ani przeciwutleniaczy.Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.

Kimchi z wakame

16,03 300 g

To kiszonka o intensywnym smaku. Musująca i dość pikantna, dzięki oryginalnej papryce w płatkach gochugaru oraz dużej ilości przypraw: czosnku, cebuli, imbiru, słodkiej papryki i melasy z trzciny cukrowej. Intensywny smak umami, zyskuje dzięki wywarowi z grzybów shiitake, wodorostów kombu i wakame, na bazie którego przygotowujemy kleik ryżowy.Produkt naturalnej fermentacji, zawiera żywe kultury bakterii, niepasteryzowany, nie zawiera konserwantów ani przeciwutleniaczy.Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.

Kimchi tradycyjne z gruszką

16,03 300 g

To kiszonka o intensywnym smaku. Musująca i dość pikantna, dzięki oryginalnej papryce w płatkach gochugaru oraz dużej ilości przypraw: czosnku, cebuli, imbiru, słodkiej papryki i melasy z trzciny cukrowej. Intensywny smak umami, zyskuje dzięki wywarowi z grzybów shiitake, wodorostów kombu i wakame, na bazie którego przygotowujemy kleik ryżowy.Produkt naturalnej fermentacji, zawiera żywe kultury bakterii, niepasteryzowany, nie zawiera konserwantów ani przeciwutleniaczy.Z czasem, nabiera wyrazistości i staje się bardziej kwaśna.

Ognisty Cydr, macerat octowy

29,24 500 ml

Produkt naturalnie fermentowany. Filtrowany, może zawierać osad organiczny. Zawiera żywe kultury bakterii. Produkt niepasteryzowany. Nie zawiera konserwantów.