Pajda Manufaktura Chleba

Pajda Manufaktura Chleba

Prowadzimy ją wspólnie jako małżeństwo, można śmiało powiedzieć, że piekarnia jest naszym kolejnym „dzieckiem”. Wchodząc do naszych skromnych progów, czuje się nie tylko zapach świeżo wypieczonego chleba, ciepłych drożdżówek, ale również ogrom serca, jaki wkładamy w każdy wypiek. Kreatywność Pawła w tworzeniu nowych połączeń smakowych nie zna granic i niejednokrotnie przekraczał bariery w kubkach smakowych naszych klientów.

Nasz zakwas nazywa się „Azor”. Wyhodowaliśmy go sami i jest z nami od listopada 2018 roku. To dzięki niemu mogą powstawać chleby pszenne i żytnie. Mąkę żytnią używaną do karmienia zakwasu oraz chlebów, mielimy sami. Za to mąka chlebowa pochodzi ze wspaniałego młynu Ciechanowiec.

Dlaczego Pajda? Samo słowo kojarzy nam się z beztroskim dzieciństwem, w którym zapach świeżo upieczonego chleba roznosił się po całym domu. To też rodzinna atmosfera, dzięki której można poczuć się naturalnie, po prostu swojsko. Zamarzyliśmy, aby w naszej piekarni można było się poczuć właśnie tak jak w domu. Czy nam się to udało? Przekonajcie się sami!

Wyświetlanie wszystkich 11 wyników

Wyroby dostawcy:

Bułka brioche na zakwasie

4,33 ok. 80 g

Bułka brioche pieczona na zakwasie, od Pajdy, czyli warszawskiej Manufaktury Chleba. Miękka i słodka, maślana bułka z delikatną rumianą skórką. Podana z domowymi konfiturami to znakomity sposób na śniadanie lub słodką przekąskę. Pieczywo na zakwasie ma niższy indeks glikemiczny niż drożdżowe i jest źródłem antyoksydantów.

Skład: mąka pszenna, sól, cukier, masło, jajka, zakwas pszenny.

Chleb żytni

12,13 ok. 750 g

Chleb żytni do kwadratu – pieczony z żytniej mąki na takim samym zakwasie, w rodzinnej Manufakturze Chleba w Warszawie. Konkretny, sycący chleb o prostym składzie, przygotowany z naturalnych składników. Źródło błonnika, witamin i minerałów, ma niższy indeks glikemiczny niż pieczywo pszenne.

Skład: mąka żytnia, woda, sól, zakwas żytni.

Bułka burgerowa

4,85 ok. 110 g

Przepyszna bułka burgerowa z piekarni prowadzonej przez młode małżeństwo z Warszawy. Rozpływająca się w ustach bułka, wypiekana z dodatkiem maślanki, hojnie obsypana pełnymi witamin nasionami. Doskonała do stworzenia smakowitych domowych burgerów klasycznych i ich lżejszych, roślinnych wersji.

Skład: mąka pszenna, maślanka, masło, jajka, woda, sól, sezam, czarnuszka, mak, len.

Chleb pszenny

12,13 ok. 620 g

Tradycyjny pszenny chleb z piekarni Pajda z Warszawy. Wypiekany na żytnim zakwasie bochenek ma pachnącą, chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Znakomicie syci, sprawdzi się jako podstawa kanapki lub dodatek do dań kuchni polskiej. Pajda pszennego chleba to najlepsze towarzystwo dla myśliwskiego bigosu.

Skład: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, sól, zakwas żytni.

Cynamonka na zakwasie

10,40 ok. 135 g

Zdrowsza wersja klasycznej cynamonki, wypieczona z ciasta na zakwasie przez warszawską Manufakturę Chleba. Cynamonowy zawijaniec z prawdziwym masłem i brązowym cukrem, idealny na słodkie drugie śniadanie. Pyszna przekąska do kawy lub herbaty z orientalnymi przyprawami.

Skład: mąka pszenna, jajka, masło, sól, cukier brązowy, zakwas pszenny, cynamon.

Chałka na zakwasie

7,35 400 g

Skład: mąka pszenna chlebowa, mleko, masło, jajka, zakwas pszenny, sól, cukier brązowy, woda
Każdy kocha chałki, a nasze robimy na pszennym zakwasie.

Chleb litewski

17,33 ok. 800 g

Naturalny chleb litewski na zakwasie żytnim. Wypiekany przez Pajdę Manufakturę Chleba z dodatkiem miodu gryczanego. Jego składniki to samo zdrowie – mąka żytnia to doskonałe źródło błonnika, zakwas wspiera odporność organizmu, a miód gryczany pracę wątroby. Kromka chleba litewskiego to najlepszy sposób na pożywną kanapkę.

Skład: mąka pszenna, mąka żytnia, zakwas żytni, woda, sól, miód gryczany, kminek, słód żytni.

Chleb pszenny z Jalapeno i cheddarem

19,06 620 g

Nasz klasyczny chleb pszenny z dodatkiem papryczek jalapeno i cheddara. Ulubieniec bywalców naszej piekarni. Lekko ostry i aromatyczny.
Skład: mąka pszenna chlebowa, świeżo mielona pszenica, świeżo mielone żyto, zakwas żytni, sól,
woda, jalapeno marynowane, cheddarem.

Chleb orkiszowy

25,99 ok. 750 g

Chleb orkiszowy od Pajdy, na zakwasie żytnim. Szybka metoda na wzbogacenie kanapki o porcję błonnika i kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego. Smaczny i pożywny chleb orkiszowy ma prosty skład i jest uniwersalny – nadaje się do przygotowywania kanapek na słodko i na słono.

Skład: orkisz bio, woda, sól, zakwas żytni

Chleb czekoladowy

24,26 ok. 620 g

Chleb wytrawny.

Skład: mąka pszenna, mąka orkiszowa, sól, miód, kakao,orzechy laskowe, rodzynki, sok pomarańczowy, zakwas żytni).