Oliwa Wypływa

Oliwa Wypływa

OLIWA WYPŁYWA Niefiltrowana oliwa extra virgin pochodzi z Grecji, z Kalamaty na półwyspie Peloponez. Oliwki zbierane są ręcznie, a w uprawie i w zbiorach nie stosuje się chemii. Oliwki zbierane są ze stoków pasma górskiego Tajget, w okolicy wiosek Drosia i Milioti, na południowo-zachodnim Peloponezie, między Kalamatą a Pylos. Ten rejon to prawdziwe oliwne zagłębie. Uważany jest za najlepsze źródło markowej oliwy w Grecji. Oliwa z tych terenów jest rokrocznie nagradzana złotymi medalami na światowych konkursach. Wyjątkowość oliwy Powodów wyjątkowości oliwy jest co najmniej kilka. Pierwszym z nich są idealne warunki do uprawy, na które składają się: - znakomite położenie nad poziomem morza; - optymalna bliskość morza; - doskonała ekspozycja stoków do słońca; - krystaliczne górskie powietrze; - idealna wilgotność (wyższa niż w innych rejonach Grecji); - otoczenie górskimi, śródziemnomorskimi lasami. W Drosia i Milioti oliwki zbierane są ręcznie bez użycia oprysków – ani w okresie wegetacji, ani podczas zbiorów. Wszystko to przyczynia się do produkcji najwyższej klasy oliwek, a co za tym idzie – najlepszej oliwy na świecie! Zbiory oliwek Trwają w sezonie greckiej zimy (listopad/grudzień). Oliwki, wykorzystywane do produkcji oliwy, są często zupełnie zielone, nie w pełni dojrzałe. Pod drzewami rozkładane są wielkie płachty, na które mocnymi uderzaniami w gałęzie strząsane są oliwki z użyciem specjalnych narzędzi (powietrznych wideł – rodzaju dużych grzebieni). Część gałęzi pełnych oliwek jest obcinana, dzięki czemu drzewo dostaje „powietrza” na kolejny rok. Te obcięte, ciężkie od oliwek gałęzie, wytrząsane są ręcznie. Cały zbiór pakowany jest do jutowych worków, a płachty ze strząśniętymi oliwkami przeciągane do następnych drzew. Na koniec dnia pracy gaj jest pełen worków ze świeżymi zbiorami. Po dostarczeniu worków do tłoczarni oliwy otrzymujemy prawdziwy rarytas: świeżą, zieloną, mętną oliwę. Na bazie czystej oliwy, używając wyselekcjonowanych, ekologicznych składników z Grecji (m. in. figi, suszone pomidory, oliwki), Polski (prawdziwki zbierane pomiędzy miejscowościami Niebo i Piekło, carolina reaper - najostrzejsza papryka na świecie, bazylia i laur od zaprzyjaźnionych rolników) i innych regionów świata (marokański rozmaryn, indyjski cynamon oraz imbir), przygotowuję esencje smakowe, które są sezonowane co najmniej 3 miesiące.

W tym momencie nie mamy dostępnych produktów od tego dostawcy. Poznaj ofertę innych małych wytwórców i rzemieślników.

Alt Naturalnie, bezpośrednio od rolników i małych manufaktur Bez ich pasji nie byłoby naszego TARGU. Poznajcie kilku z nich. Od pierwszych 5 dostawców w 2017 roku nasza współpraca rozwinęła się dziś do ponad 90 rolników, ogrodników, hodowców czy rzemieślników i z tygodnia na tydzień rośnie!
Dzięki nim na Wasze stoły trafia to, co najlepsze, a dzięki Wam mają poczucie, że ich ciężka praca ma sens.