Mr. Salmon

Łukasz Tuszko - właściciel wędzarni Mr. Salmon Polish Smokehouse swoją przygodę z wędzarnictwem rozpoczął w 2008 roku, po powrocie ze Szkocji, gdzie łososie od wieków wędzone są przy użyciu bogatego nadmorskiego torfu. Wspomnienie smaku łososi wędzonych tą metodą sprawiło, że już pod koniec roku 2008 stanęła amatorska wędzarnia, w której były wędzone pierwsze szkockie łososie. Początkowo rynek zbytu stanowiły pokazy i degustacje ryb wędzonych podczas wesel i innych przyjęć okolicznościowych. Był to również najlepszy, ponieważ najbardziej surowy poligon doświadczalny, który pozwolił na perfekcyjne dopracowanie tej szlachetnej metody wędzenia łososi. W 2017 roku z amatorskiej wędzarni powstał profesjonalny i nowoczesny zakład wędzarniczy, gdzie oprócz łososi szkockich wędzonych dymem olchowo-wiśniowo-torfowym są też łososie z Alaski (Coho, Sockeye, King), krewetki, małże, ośmiornice, kalmary i wiele innych ciekawych produktów, a już w pierwszym kwartale 2021 roku uruchomiona zostanie suszarnia, a w niej naturalnie i ekologicznie będą suszone jabłka, banany, śliwki, pomarańcze, cytryny i wiele innych owoców.

Wyświetlanie wszystkich 9 wyników

Wyroby dostawcy:

Łosoś alaskański wędzony na zimno płat

69,17 250 g

Całkowicie dzikie łososie pochodzące z krystalicznie czystych i zimnych wód Alaski. Mięso tych ryb ma przepiękną czerwoną barwę oraz bardzo miękką, maślaną strukturę. Filety ważą od 1 kg do 1,3 kg i są docinane – jest usuwana część ogonowa (do pierwszej płetwy) oraz brzuszki. Ze względu na kruchość łososia alaskańskiego, w plastry jest krojony pionowo. Łososie na 24 godziny, przed wędzeniem zasypuje się mieszanką soli, cukru białego oraz trzcinowego. Łososie przez 48 godzin wędzi się w temperaturze do 25°C, zrębkami drewna olchowego z domieszką wiśniowego, do którego na ostatnie 3-4 godziny jest dokładany torf.

Salmon Jerky

29,41 100 g

Paski mięsa łososia szkockiego i alaskańskiego. Najpierw mocno zasolone, a potem moczone przez dobę w specjalnej autorskiej, słodkiej zalewie. Na końcu suszone 18 godzin gorącym powietrzem o temperaturze 60 °C. Z tego procesu powstają łososiowe “cukierki”, a każdy, kto ich spróbuje, nie zapomni tego wspaniałego smaku przez długi czas.

Łosoś szkocki wędzony na zimno płat

53,71 250 g

Pochodzi z hodowli z certyfikatem Label Rouge. Charakteryzuje się wspaniałym, głębokim pomarańczowym kolorem, bardzo dobrą sprężystością mięsa oraz niepowtarzalnym smakiem. Całe filety ważą od 1,1 kg do 1,5 kg i są docinane – jest usuwana część ogonowa (do pierwszej płetwy) oraz brzuszki. Łososie na 24 godziny przed wędzeniem zasypuje się mieszanką soli, cukru białego oraz trzcinowego. Następnie przez 48 godzin wędzi się w temperaturze do 25°C zrębkami neutralnego drewna olchowego z domieszką wiśniowego, do którego na ostatnie 3-4 godziny jest dokładany torf.

Małże nowozelandzkie wędzone na gorąco

36,96 100 g

Duże, mięsiste i mocno uwędzone. Coś dla prawdziwych koneserów owoców morza. W smaku absolutnie niepowtarzalne, lekko słodkie. Najlepiej jeść z kropelką sosu tabasco.

Krewetki wędzone na gorąco

48,68 200 g

Krewetki Black Tiger marynowane przez dobę w specjalnej korzennej, słodkiej marynacie, a następnie wędzone wiele godzin gorącym dymem olchowo-wiśniowym. Smak lekko słodki o wyraźnym dymnym aromacie. idealnie pasują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Szczególnie polecane z sosem chilli lub pikantnym majonezem.

Ośmiornica wędzona na gorąco macki

60,49 100 g

Idealnie zamarynowane, potem ugotowane do miękkości tak, że można kroić je łyżką. Po takiej obróbce wędrują do wędzarni, gdzie przez 8 godzin gorący dym olchowy wyciąga z nich przepiękny kolor i dodaje sprężystości. Można je serwować na zimno w formie carpaccio, sałatki lub na ciepło obsmażone na oliwie albo jako dodatek do, np. do makaronu.

Łosoś alaskański wędzony na zimno w plastrach

76,08 250 g

Całkowicie dzikie łososie pochodzące z krystalicznie czystych i zimnych wód Alaski. Mięso tych ryb ma przepiękną czerwoną barwę oraz bardzo miękką, maślaną strukturę. Filety ważą od 1 kg do 1,3 kg i są docinane – jest usuwana część ogonowa (do pierwszej płetwy) oraz brzuszki. Ze względu na kruchość łososia alaskańskiego, w plastry jest krojony pionowo. Na 24 godziny, przed wędzeniem zasypuje się je mieszanką soli, cukru białego oraz trzcinowego. Następnie przez 48 godzin wędzi się je w temperaturze do 25°C zrębkami drewna olchowego z domieszką wiśniowego, do którego na ostatnie 3-4 godziny jest dokładany torf.

Łosoś szkocki wędzony na zimno w plastrach

59,08 250 g

Pochodzi z hodowli z certyfikatem Label Rouge. Charakteryzuje się wspaniałym, głębokim pomarańczowym kolorem, bardzo dobrą sprężystością mięsa oraz niepowtarzalnym smakiem. Całe filety ważą od 1,1 kg do 1,5 kg i są docinane – jest usuwana część ogonowa (do pierwszej płetwy) oraz brzuszki. Łososie na 24 godziny przed wędzeniem zasypuje się mieszanką soli, cukru białego trzcinowego. Następnie przez 48 godzin są wędzone w temperaturze do 25°C zrębkami neutralnego drewna olchowego z domieszką wiśniowego, do którego na ostatnie 3-4 godziny jest dokładany torf.

Ośmiornica wędzona na gorąco cała

369,59 min. 600 g

Idealnie zamarynowana, następnie ugotowana do miękkości tak, że można kroić ją łyżką. Po takiej obróbce wędruje do wędzarni, gdzie przez 8 godzin gorący dym olchowy wyciąga z niej przepiękny kolor i dodaje sprężystości. Można ją serwować na zimno w formie carpaccio, sałatki lub na ciepło obsmażoną na oliwie albo jako dodatek do np. do makaronu. Rozpiętość wagowa jest podyktowana nieujednoliconą wagą ośmiornic.