Manufaktura Kwasu

Warzymy naturalny kwas chlebowy. Gasimy pragnienie. Naturalnie.

Manufaktura Kwasu jest projektem powstałym z fascynacji naturalnym kwasem chlebowym. Słowo "naturalny" jest tutaj kluczowe, ponieważ postanowiliśmy sobie za cel stworzenie kwasu chlebowego opartego tylko i wyłącznie o naturalne składniki. Takiego, jaki produkował dziadek Głównego Kwasowara, mający kilkadziesiąt lat temu małą piekarnię w obecnym województwie świętokrzyskim. Kwasu chlebowego składającego się z mąki żytniej, słodów, cukru oraz zakwasu. Czym jest mąka żytnia wie każdy, gorzej, jeżeli chodzi o magiczne słody, które są skiełkowanymi oraz wysuszonymi ziarnami zbóż. Słody jęczmienny i żytni oraz mąka razowa nadają naszemu kwasowi odpowiedniego aromatu. Cukier jest pożywką dla bakterii obecnych w zakwasie, które sprawiają, że nasz kwas chlebowy jest naturalnie gazowany oraz posiada charakterystyczny kwaśny smak. Zawartość cukru w naszym kwasie jest jednak bardzo niewielka, gdyż postawiliśmy sobie za cel stworzenie napoju zdrowego, z którym zaprzyjaźnią się ludzie dbający o linię. Ostatnim ze składników wchodzących w skład kwasu chlebowego jest zakwas żytni. Dla niektórych magiczny składnik tradycyjnego chleba z dawnych lat, dla innych, tych zaprzyjaźnionych z domowymi wypiekami coś, co od lat hodują w lodówce.
Z pasji, od lat, wytwarzamy naturalny kwas chlebowy. Naszą niewielką produkcję, którą cieszyli się głównie znajomi i rodzina postanowiliśmy udostępnić szerszemu gronu wielbicieli kwasu chlebowego. Z pełnym przekonaniem, że jest to napój zasługujący na degustację. Naturalny. Niskoenergetyczny. Niepasteryzowany. Zawierający bakterie kwasu mlekowego pozytywnie wpływające na nasz organizm. Robiony z sercem…

Wyświetlanie wszystkich 4 wyników

Wyroby dostawcy:

Kwas chlebowy półwytrawny butelka

8,06 330 ml

Kwas chlebowy półwytrawny – kwaśny smak przełamany nutą słodyczy. Słodszy brat kwasu wytrawnego. Ten sam, doskonały bukiet smakowy i właściwości zdrowotne. Niewiele kalorii. Butelka 0,33 litra zawiera mniej kalorii niż jabłko. Jesteś miłośnikiem słodszych smaków? Musisz skosztować!

Kwas chlebowy wytrawny butelka

7,56 330 ml

Kwas chlebowy wytrawny – kwaśny smak z nutą karmelu. Swój niepowtarzalny aromat zawdzięcza procesowi naturalnej fermentacji na zakwasie żytnim. Zawiera żywe kultury bakterii kwasu mlekowego, będące naturalnym probiotykiem. Jest naturalnie nagazowany, bezalkoholowy i niskoenergetyczny. Butelka 0,33 litra zawiera mniej kalorii niż połówka jabłka. Jest jak wino. Dojrzewa, zmienia swój smak. Młody jest delikatny, lekko słodki. Dojrzały eksploduje w ustach pełnym aromatem, łaskocząc podniebienie fontanną bąbelków. Skosztujesz? Musisz skosztować!

Ekologiczny kwas chlebowy wytrawny butelka

8,58 330 ml

Kwas chlebowy ekologiczny – kwaśny smak w stylu EKO. Ekologiczny brat kwasu wytrawnego. Te same właściwości zdrowotne. Inne nuty smakowe zawdzięcza starannie dobranym słodom ekologicznym. Jesteś EKO? Musisz skosztować!

Cymbir

7,93 330 ml

Cynamonowo-imbirowy kwas chlebowy. Cynamon cejloński gra tu pierwsze skrzypce. Imbir dzielnie mu wtóruje, nie oddając pola. W tle sok z cytryny wnosi egzotyczną świeżość. To wszystko, a nawet więcej przy doskonałym akompaniamencie kwasu półwytrawnego. Na gorąco lub na zimno. Musisz skosztować!