Biovege

Biovege to dwa rodzinne gospodarstwa ekologiczne prowadzone od lat w malowniczych i zasobnych w żyzne ziemie okolicach Buska-Zdroju. Wedle dobrej, rodzinnej tradycji, która sięga wielu pokoleń wstecz, ziemie są nawożone naturalnymi nawozami czyli obornikiem zwierzęcym oraz kompostem pozostałym z uprawy warzyw i owoców. Dążeniem Biovege jest uprawianie typowo polskich odmian warzyw. Rodzime gatunki są najlepiej dostosowane do naszych warunków, mają też bardziej wyrazisty smak i zapach. Do ochrony roślin oraz ich wzmacniania używane są wyłącznie naturalne wyciągi oraz napary z roślin takich jak czosnek, wrotycz czy pokrzywa. W Pora na Pola dostępny jest cały przekrój rodzimych warzyw, zmieniający się wraz z naturalnym cyklem mijających pór roku.

Wyświetlanie wszystkich 11 wyników

Wyroby dostawcy:

Rzodkiewka EKO

6,25 pęczek

Pierwsze ekologiczne rzodkiewki, Raphanus sativus L. var. sativus pochodzą z uprawy tunelowej, pełną wiosną uprawiane są już na otwartym terenie. Rzodkiewka smaczna jest jedzona w pojedynkę, ale też jako dodatek do twarożków, znakomita wychodzi również marynowana w occie. Z bujnych liści rzodkiewki przygotować można aromatyczne pesto do pieczywa – wystarczy zestawić listki z pestkami lub orzechami, sokiem z cytryny, czosnkiem, olejem i ewentualnie twardym serem.

Sałata masłowa EKO

6,43 główka

Ekologiczna sałata masłowa, Lactuca sativa L. var. capitata należy do rodziny astrowatych. Stanowi świetną bazę pod świeże sałatki. By uniknąć negatywnego wpływu możliwych przymrozków, pierwsze wiosenne sałaty z Tradycji Natury pochodzą z uprawy tunelowej.

Koperek EKO

5,51 pęczek

Koperek, Anethum graveolens L. – ziele nieodzownie związane z tradycyjną kuchnią polską. Dość wspomnieć o młodych ziemniaczkach z koperkiem, młodą, duszoną kapustą, twarożku z koperkiem, chłodniku. Wiosna i polskie lato mają zapach koperku, ten pierwszy, nim trafi na otwarte pola, pochodzi z upraw tunelowych.

Botwinka EKO

8,27 pęczek

Botwinka, Beta vulgaris L. subsp. vulgaris L. to młody burak z liśćmi doskonały na chłodnik, zupę, świetnie wychodzi blanszowany z czosnkiem na maśle i jako jarzynka do obiadu. W certyfikowanych gospodarstwach Biovege warzywa wzrastają w sposób naturalny, z poszanowaniem ich cyklu wegetacyjnego.

Natka pietruszki EKO

4,59 pęczek

Liście pietruszki, Petroselinum crispum to świetne zwieńczenie niedzielnego rosołu, drobno posiekane nadają ciekawy smak marynatom do mięs, ryb i warzyw. Natka pietruszki zawiera bardzo dużo witaminy C, warto jeść ją na co dzień.

Kalarepa EKO

7,35 1 szt.

Kalarepa, Brassica oleracea var. gongylodes L.  to botaniczna odmiana kapusty. W odróżnieniu od innych warzyw kapustnych, w przypadku kalarepy jadalna jest bulwa. Smak ma słodkawy, powszechnie jadana jest na surowo, nie każdy jednak wie, że fantastyczna jest także po uduszeniu. Na Śląsku popularne jest danie pod nazwą oberiba na gęsto – jest to kalarepa duszona na maśle, lub boczku, z dużą ilością koperku, delikatnie zaciągnięta zasmażką. Bardzo dobre danie przywodzące na myśl młodą, duszoną kapustę.

Cebulka ze szczypiorkiem EKO

5,88 pęczek

Szczypiorek wyhodowany z cebuli odmiany Supra, Allium cepa L. należącej do rodziny amarylkowatych. Doskonały na pajdzie chleba z masłem, do wszelkich dań jajecznych i do twarożków. Wspaniale wieńczy dania w stylu tajskim. Przecięta wzdłuż cebula ze szczypiorem jest znakomita z grilla.

Buraki okrągłe EKO

8,27 1 kg

Burak okrągły, Beta vulgaris – w zależności od systemu kwalifikacyjnego burak zaliczany jest do roślin z rodziny szarłatowatych lub komosowatych. Wspaniały na sałatki, szczególnie po upieczeniu. Warzywo to doskonałe jest do kiszenia. Zakwas z buraków to baza dla tradycyjnego barszczu czerwonego. Burak uwielbia towarzystwo serów – w typie feta, pleśniowych, świeżych owczych i kozich, a także wszelkich nasion i orzechów. Z chrzanem tworzy klasyczne połączenie. Warto buraki upiec w folii lub gotować na parze, zachowują wówczas w sobie całą moc odżywczych składników: minerałów, witamin i przeciwutleniaczy.

Buraki podłużne EKO

8,27 1 kg

W zależności od systemu kwalifikacyjnego burak, Beta vulgaris zaliczany jest do roślin z rodziny szarłatowatych lub komosowatych. Wspaniały na sałatki, szczególnie po upieczeniu. Warzywo to doskonałe jest do kiszenia. Odmiana Opolska świetna jest na soki i zakwasy. Burak uwielbia towarzystwo serów, a także wszelkich nasion i orzechów. Z chrzanem tworzy klasyczne połączenie. Warto buraki upiec w folii lub gotować naparze, zachowują wówczas w sobie całą moc odżywczych składników.

Kapusta biała EKO

8,27 1 kg

Kapusta, Brassica oleracea L. var. capitata L. doskonale się przechowuje,  możemy się cieszyć jej smakiem aż do wiosny. Młoda dostępna jest znowu w maju. Odmiana Avak dobra jest na surówki, do duszenia lub zasmażania, a nade wszystko do kiszenia.

Kapusta czerwona EKO

9,19 1 kg

Główki kapusty czerwonej, Brassica oleracea convar. capitata var. Rubra dojrzewają od lipca do października, przy czym dobrze się przechowują aż do wiosny. Odmiana Mars doskonała jest na surówki, ale także na przetwory, bardzo dobrze wypada po ukiszeniu.