Dary Natury

Dary Natury - Przyprawy i Zioła
Dary Natury to firma działająca w branży zielarskiej i zdrowej żywności od 1990 roku. Założona przez Mirosława Angielczyka, na przestrzeni lat z jednoosobowej działalności przekształciła się w prężnie działającą firmę. Zlokalizowana jest w małej, malowniczej wiosce Koryciny na Podlasiu, na terenach mocno zalesionych, czystych ekologicznie. Wyroby z Darów Natury powstają głównie z surowców zebranych ze stanu naturalnego lub uprawianych w gospodarstwach ekologicznych w bliskim sąsiedztwie Korycin. Numer certyfikatu ekologicznego firmy to PL-EKO-01-001493. Wybierając przyprawy ekologiczne i zioła dostawcy Dary Natury wybierasz to, co najlepsze z natury. Bogactwo oferowanych przypraw i ziół jak majeranek, kurkuma, pietruszka suszona, czosnek, liść laurowy, cynamon, czarnuszka, oregano, papryka, chili, kolendra, pieprz, kmin rzymski i wiele innych może na stałe zagościć w Waszych potrawach.

Wyświetlanie 1–44 z 51 wyników

Wyroby dostawcy:

Susz warzywny z dodatkiem ziół

7,18 100 g

Mieszanka prawdziwych darów natury – suszonych warzyw oraz aromatycznych ziół. Susz warzywny to rewelacyjna baza do zup i sosów oraz przyprawa wzbogacająca smak każdej potrawy. Zastępuje świeży zestaw włoszczyzny, a dzięki wygodzie przechowywania i praktycznej formie usprawnia przyrządzenie bulionu w dowolnym momencie.

Cynamon cejloński mielony EKO

8,78 50 g

Cynamon cejloński od ekologicznego, certyfikowanego dostawcy. Bogaty aromat i słodko-korzenny smak cynamonu świetnie komponuje się ze słodkimi wypiekami, między innymi tradycyjną szarlotką, a także gorącą czekoladą i lodami. Cynamon jest doskonałym dodatkiem do dań kuchni orientalnej. Obniża poziom cukru we krwi oraz cholesterol.

Kurkuma EKO

6,19 50 g

Ekologiczna kurkuma od podlaskiej firmy zajmującej się produkcją naturalnych przypraw i ziół. Złoty proszek o korzennym smaku to źródło korzystnych dla zdrowia polifenoli, wspierających pracę całego organizmu. Z kurkumy możemy stworzyć tzw. złote mleko, pyszny napój o przeciwzapalnych właściwościach. Popularna przyprawa kuchni orientalnej.

Czosnek mielony EKO

5,82 50 g

Czosnek mielony pochodzący z ekologicznej uprawy. Nie zawiera konserwantów ani wzmacniaczy smaku. Mielony czosnek jest idealną przyprawą do własnoręcznie wykonanych wędlin i kiełbas. Jest niezwykle uniwersalny – jego intensywny aromat podkreśla smak sałatek, sosów, różnego rodzaju mięs czy pieczonych ziemniaków.

Czarnuszka EKO

6,02 50 g

Ekologiczna czarnuszka od Darów Natury. Spożywanie tych aromatycznych ziarenek wzmacnia odporność organizmu. Ich wyjątkowy smak rewelacyjnie komponuje się z warzywami, potrawami mięsnymi, a nawet serami. Czarnuszka może być stosowana jako posypka do kanapek i domowych wypieków, np. pieczywa czy pieczonych pierogów z wytrawnym nadzieniem.

Niedostępny
Zobacz więcej

Majeranek EKO

3,88 15 g

Naturalnie suszony ekologiczny majeranek od naszego dostawcy z Podlasia. Aromatyczna przyprawa świetnie komponuje się z treściwymi daniami, takimi jak mięsa, potrawy z grilla, fasola czy ziemniaki. Majeranek może być używany do doprawiania domowych kiełbas oraz pizzy, współgra ze smakiem tymianku i bazylii. Inhalacje z naparu majerankowego łagodzą kaszel.

Ksylitol – cukier brzozowy z Finlandii

24,95 400 g

Pochodzący z Finlandii cukier brzozowy, pojawiający się na polskich stołach dzięki podlaskim Darom Natury. Ksylitol to świetna alternatywa dla białego cukru – wygląda i smakuje dokładnie tak samo! Dzięki niższemu indeksowi glikemicznemu i mniejszej kaloryczności stanowi idealny zamiennik cukru dla osób odchudzających się i diabetyków.

Liść laurowy EKO

3,99 10 g

Suszone liście laurowe pochodzące z ekologicznej uprawy na Podlasiu. Jedna z najpopularniejszych przypraw w polskiej kuchni, niezbędny składnik aromatycznego bulionu, bigosu myśliwskiego, gulaszy, sosów oraz pieczeni. Korzenno-gorzki smak liści laurowych doskonale komponuje się również z daniami kuchni indyjskiej.

Niedostępny
Zobacz więcej

Papryka czerwona słodka mielona EKO

9,18 50 g

Słodka mielona papryka od dostawcy oferującego wyłącznie naturalne, ekologiczne zioła i przyprawy. Dostarcza potrawom złożonego smaku – odrobiny słodyczy, a jednocześnie szczypty pikantności. Słodka papryka sprawdzi się między innymi w daniach kuchni polskiej, węgierskiej, orientalnej czy meksykańskiej.

Natka pietruszki EKO

3,69 20 g

Suszona ekologiczna natka pietruszki od Darów Natury to przyprawa o intensywnym aromacie. Ze względu na swoją uniwersalność znajdzie zastosowanie w szeregu dań kuchni polskiej, francuskiej czy bliskowschodniej. Natka pietruszki jest dodatkową dawką niezbędnego w zrównoważonej diecie żelaza oraz witamin.

Suszony owoc róży

5,79 50 g

Suszony owoc róży, aromatyczna herbata od certyfikowanego producenta ekologicznej żywności, prawdziwy dar natury. Jedno z najbogatszych źródeł bezcennej, wzmacniającej odporność witaminy C. Z suszonych owoców dzikiej róży przygotujemy przepyszny, rozgrzewający napar, czysto różany lub w kompozycji z innymi owocami i liśćmi.

Ziele angielskie EKO

8,18 50 g

Ziarenka ekologicznego ziela angielskiego z Podlasia. Ziele angielskie to przyprawa niezastąpiona podczas przyrządzania gulaszy, aromatycznych zup, tradycyjnego bigosu myśliwskiego i ciemnych sosów do mięs. Wzbogaca smak domowych wędlin i kiełbas, kiszonek i marynat, a nawet kompotów i likierów. Ma intensywny, gorzki smak.

Oregano EKO

4,27 20 g

Oregano pochodzące z ekologicznych upraw, suszone naturalnymi metodami. Zioło znane przede wszystkim z kuchni włoskiej, niezastąpiony składnik pizzy oraz spaghetti. Świetnie podkreśla smak pieczarek, pomidorów czy mozzarelli. Napar z oregano pomaga łagodzić objawy przeziębienia, a także pozytywnie wpływa na stan skóry i włosów.

Kolendra mielona EKO

6,59 60 g

Ekologiczne mielone nasiona kolendry, przyprawy charakterystycznej dla kuchni orientalnej. Korzenny, słodko-pikantny smak ziaren kolendry najlepiej komponuje się z rybami, mięsem i warzywami strączkowymi, można ją jednak wykorzystać także do słodkich wypieków – dobrze komponuje się z cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową i cytrusami.

Pesto z jarmużu EKO

12,57 200 g

Roślinne, ekologiczne pesto z jarmużu, produkowane przez podlaskie Dary Natury. Skarbnica błonnika i antyoksydantów. Pesto z jarmużu z sokiem z pigwowca i pestkami dyni to znakomity sposób na szybki obiad – wystarczy połączyć je z ulubionym, ugotowanym al dente makaronem. Pasuje również do jajek sadzonych i sałatek.

Czosnek niedźwiedzi EKO

6,40 25 g

Smakuje jak czosnek, wygląda jak konwaliowe liście i jest polecany przez niedźwiedzie (podobno zwierzęta jedzą go zaraz po przebudzeniu z zimowego snu)! Suszony czosnek niedźwiedzi ma mnóstwo zastosowań w kuchni – współgra z sałatkami, zupami i sosami, domową kiełbasą oraz pasztetem.

Lubczyk EKO

3,88 20 g

Ekologiczny lubczyk pochodzący z czystych terenów Podlasia. Przyprawa znana przede wszystkim jako afrodyzjak, ma również właściwości prozdrowotne. Lubczyk wyróżnia się prawdziwym bukietem aromatów – początkowo dominują w nim słodkie nuty, stopniowo nabierające pikantności i lekkiej goryczki. Pasuje do dań z drobiu i sałatek.

Curry EKO

6,79 60 g

Naturalne, wolne od syntetycznych dodatków curry od Darów Natury. Ekologiczna, wywodząca się z kuchni indyjskiej mieszanka przypraw o słonecznej barwie i niepowtarzalnym smaku. Najlepiej komponuje się z cielęciną, drobiem i rybami. Podstawowy składnik pasty curry, niezbędnej do przyrządzenia orientalnych potraw o tej samej nazwie.

Sól ziołowa

5,46 90 g

Sól ziołowa od Darów Natury to niezawierająca zbędnych dodatków mieszanka soli kuchennej z uprawianymi ekologicznie ziołami, wśród których znalazły się czosnek, cebula, lubczyk, pietruszka, cząber i oregano. Kompozycja aromatycznych składników w zdrowy sposób wzbogaci smak każdej potrawy.

Niedostępny
Zobacz więcej

Papryka wędzona słodka EKO

9,98 50 g

Słodka wędzona papryka od Darów Natury to przyprawa wyjątkowa. Połączenie słodkiej papryki z nutami dymu naturalnego drewna daje wyrazisty smak i aromat. Wędzona papryka sprawdza się w daniach mięsnych, potrawach z ryb i owoców morza, pasuje do grillowanych i pieczonych warzyw, szczególnie ziemniaków.

Rozmaryn EKO

4,46 30 g

Aromatyczny, naturalny rozmaryn dostarczany przez ekologiczne przedsiębiorstwo Dary Natury. Wspiera pracę wątroby, a jego częste spożywanie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Rozmaryn świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, rozmaitymi zupami oraz owocami. Pozwala przyrządzić jedyne w swoim rodzaju pieczone ziemniaki.

Pieprz ziołowy EKO

5,79 60 g

Ziołowy pieprz od Darów Natury. Zdrowa mieszanka aromatycznych przypraw, niezawierająca syntetycznych wzmacniaczy smaku – w opakowaniu znajdziemy same naturalne składniki. Przepysznie komponuje się daniami mięsnymi oraz treściwymi zupami. Nadaje potrawom wyrazistego, głębokiego smaku i zapachu, który błyskawicznie pobudza apetyt.

Kmin rzymski EKO

5,39 30 g

Kmin rzymski w ziarnach z podlaskich Darów Natury. Fitosterole zawarte w tej przyprawie obniżają poziom cholesterolu, a olejki eteryczne, odpowiedzialne za przyjemny, ciepły aromat kminu rzymskiego wspomagają leczenie przeziębień. Najlepiej smakuje w daniach indyjskich, np. curry, w gulaszach, zupach i z pieczonymi warzywami.

Cukier różany EKO

16,37 200 g

Drobno mielony cukier różany w poręcznym szklanym słoiku, zapewniającym świeżość i intensywny zapach tej słodkiej mieszanki. Kompozycja cukru trzcinowego i suszonych płatków róż to aromatyczny dodatek do rozmaitych deserów i ciast. Świetnie sprawdzi się jako posypka do domowych rogalików drożdżowych z dżemem owocowym.

Sól himalajska różowa w młynku

17,73 180 g

Różowa sól himalajska w kryształkach, zapakowana w wygodny młynek. Uważana za najzdrowszą, himalajska sól kamienna to składnik nieodzowny w każdej kuchni. Za jej delikatną, różową barwę odpowiedzialne są tlenki żelaza, które pobudzają szpik kostny do wytwarzania czerwonych krwinek.

Pieprz kolorowy EKO

8,98 30 g

Pieprz kolorowy od podlaskiego producenta ekologicznych ziół i przypraw. Wolna od sztucznych składników kompozycja ziaren pieprzu zebranych na różnych etapach dojrzewania i przetwarzanych na kilka sposobów. Każde ziarno charakteryzuje się odmiennym aromatem i stopniem ostrości. Ich połączenie nadaje potrawom niezwykłego, wielowymiarowego smaku.

Ostropest plamisty mielony EKO

6,79 100 g

Mielony ostropest plamisty, ekologiczna przyprawa wprost z Darów Natury. Polecany ze względu ma swoje właściwości – ostropest wspomaga pracę i regenerację wątroby, tym samym ułatwiając usuwanie toksyn z organizmu. Może być spożywany jako przyprawa (do dań na zimno) lub wykorzystywany do przyrządzania naparu.

Goździki mielone EKO

8,58 30 g

Mielone goździki, przyprawa od certyfikowanego ekologicznego dostawcy. Kojarzone przede wszystkim z piernikami oraz grzańcem, goździki znajdą zastosowanie również w daniach wytrawnych. Ich wyjątkowy, korzenno-słodki smak najlepiej komponuje się z dziczyzną i wieprzowiną. Przyprawa idealna do pasztecików, pizzy oraz spaghetti.

Goździki całe EKO

7,78 30 g

Goździki całe, ekologiczna przyprawa z podlaskich Darów Natury. Mają ciepły, korzenny smak i aromat, dzięki czemu sprawdzają się jako dodatek do pierników i ciast, a także zimowych herbat oraz grzańca. Pasują do dziczyzny, pasztetów i kiszonek. Pasta z goździków utartych z olejkiem cynamonowym przynosi ulgę w bólach zęba czy głowy.

Papryka ostra EKO

10,98 90 g

Ostra ekologiczna papryka od Darów Natury. Przyprawa wolna od syntetycznych dodatków, w pełni naturalna. Odrobina ostrej papryki nadaje potrawom pikantności, a sosy i zupy z jej dodatkiem zyskują apetyczny, czerwony kolor. Jej smak dobrze komponuje się z daniami orientalnymi i meksykańskimi, a także gulaszem węgierskim.

Gałka muszkatołowa mielona EKO

10,58 30 g

Mielona gałka muszkatołowa, produkt naturalny, bez konserwantów. Gałka muszkatołowa to jedna z przypraw korzennych, dodających wyjątkowego aromatu piernikom, kompotom i grzanemu winu. Popularna w kuchni indyjskiej (także jako dodatek do naparów herbacianych), pasuje do potraw wegańskich i mięsnych, na przykład faszerowanych bakłażanów lub pasztetów.

Bazylia Eko

4,46 25 g

Bazylią przyprawiamy sosy do spaghetti, ryby, potrawy duszone, potrawy z grzybów, zupy, sałatki, kurczaki, potrawy z jaj i ryżu. Można ją łączyć z innymi ziołami.

Pieprz czarny mielony EKO

9,78 50 g

Ekologiczny pieprz czarny od podlaskich Darów Natury. Uniwersalna przyprawa, bez której trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie. Pieprz w ziarenkach dłużej zachowuje świeżość i aromat – można zmielić go w moździerzu lub użyć w całości. Ostry, lekko pikantny, zwiększa apetyczność potraw, podkreślając pozostałe nuty smakowe.

Kardamon mielony EKO

17,96 50 g

Naturalny mielony kardamon, aromatyczny dar natury od podlaskiego dostawcy. Przyprawa o wyrazistym korzennym smaku. Znakomity dodatek do ryb oraz rozmaitych potraw mięsnych. Kardamon wzbogaci zupy, gulasze i pieczenie o intensywnie cytrusowe nuty, a także doskonale rozwinie bukiet smakowitych naparów z kawy lub mieszanek herbat i suszonych owoców.

Tymianek Eko

3,59 20 g

Tymianek pomaga w trawieniu tłustych potraw, jest więc przydatnym dodatkiem do dań z baraniny, wieprzowiny, kaczki lub gęsi. Ponadto stosuje się go do produkcji likierów i syropów.

Sok z czosnku niedźwiedziego EKO

13,97 250 ml

Gdyby niedźwiedzie używały sztućców, piłyby go łyżkami! Sok z czosnku niedźwiedziego od podlaskich Darów Natury to doskonały antyoksydant, który dodatkowo poprawia trawienie oraz pracę serca. Można stosować go jako suplement (zalecana porcja to 2 łyżki dziennie) lub poeksperymentować, dodając do sałatek.

Herbata EKO z owoców lasu

11,58 50 g

Podlaska ekologiczna herbata skomponowana z suszonych owoców leśnych. Aromat dzikiej róży, borówki brusznicy, czarnego bzu i innych owoców przyjemnie relaksuje, a zawarte w nich substancje rozgrzewają i wzmacniają odporność. Herbata z owoców lasu od Darów Natury to świetne źródło witamin, minerałów i antyoksydantów.

Garam masala Eko

8,58 60 g

Wyśmienita i bardzo aromatyczna przyprawa którą dodaje się pod koniec gotowania do potraw mięsnych, zwłaszcza drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów.Dobrze łączy się też z jogurtem.

Imbir Eko

10,38 60 g

Imbir stosuje się jako przyprawę do zup, pieczonego mięsa wieprzowego, dziczyzny i baraniny. Dodaje delikatnego smaku potrawom z ryżu, jajek, słodkim deserom, kompotom, różnym słodyczom. Imbir dodaje się do ogórków marynowanych i dyni marynowanej.

Kozieradka mielona Eko

6,40 60 g

Kozieradkę stosuje się jako przyprawę do cielęciny, baraniny, drobiu i ryby. Podnosi walory smakowe w mieszankach przyprawowych.

Koperek Eko

3,69 30 g

Susz młodego koperku stosuje się jako dodatek smakowy oraz wzbogacający w witaminę C. Stosuje się go do zup, rosołów, ziemniaków i sosów.

Cząber Eko

3,69 20 g

Poleca się głownie jako dodatek do potraw z fasoli i roślin strączkowych. Przyprawia się nim też zupy jarzynowe, kiełbasy, wieprzowinę, baraninę, cielęcinę. Niewielką ilość cząbru dodaje się też do mizerii i sosów sałatkowych.