Dary Natury to firma działająca w branży zielarskiej i zdrowej żywności od 1990 roku. Założona przez Mirosława Angielczyka, na przestrzeni lat z jednoosobowej działalności przekształciła się w prężnie działającą firmę. Zlokalizowana jest w małej, malowniczej wiosce Koryciny na Podlasiu, na terenach mocno zalesionych, czystych ekologicznie. Wyroby z Darów Natury powstają głównie z surowców zebranych ze stanu naturalnego lub uprawianych w gospodarstwach ekologicznych w bliskim sąsiedztwie Korycin. Numer certyfikatu ekologicznego firmy to PL-EKO-01-001493. Wybierając przyprawy ekologiczne i zioła dostawcy Dary Natury wybierasz to, co najlepsze z natury. Bogactwo oferowanych przypraw i ziół jak majeranek, kurkuma, pietruszka suszona, czosnek, liść laurowy, cynamon, czarnuszka, oregano, papryka, chili, kolendra, pieprz, kmin rzymski i wiele innych może na stałe zagościć w Waszych potrawach.
Mieszanka prawdziwych darów natury – suszonych warzyw oraz aromatycznych ziół. Susz warzywny to rewelacyjna baza do zup i sosów oraz przyprawa wzbogacająca smak każdej potrawy. Zastępuje świeży zestaw włoszczyzny, a dzięki wygodzie przechowywania i praktycznej formie usprawnia przyrządzenie bulionu w dowolnym momencie.
Cynamon cejloński od ekologicznego, certyfikowanego dostawcy. Bogaty aromat i słodko-korzenny smak cynamonu świetnie komponuje się ze słodkimi wypiekami, między innymi tradycyjną szarlotką, a także gorącą czekoladą i lodami. Cynamon jest doskonałym dodatkiem do dań kuchni orientalnej. Obniża poziom cukru we krwi oraz cholesterol.
Ekologiczna kurkuma od podlaskiej firmy zajmującej się produkcją naturalnych przypraw i ziół. Złoty proszek o korzennym smaku to źródło korzystnych dla zdrowia polifenoli, wspierających pracę całego organizmu. Z kurkumy możemy stworzyć tzw. złote mleko, pyszny napój o przeciwzapalnych właściwościach. Popularna przyprawa kuchni orientalnej.
Czosnek mielony pochodzący z ekologicznej uprawy. Nie zawiera konserwantów ani wzmacniaczy smaku. Mielony czosnek jest idealną przyprawą do własnoręcznie wykonanych wędlin i kiełbas. Jest niezwykle uniwersalny – jego intensywny aromat podkreśla smak sałatek, sosów, różnego rodzaju mięs czy pieczonych ziemniaków.
Ekologiczna czarnuszka od Darów Natury. Spożywanie tych aromatycznych ziarenek wzmacnia odporność organizmu. Ich wyjątkowy smak rewelacyjnie komponuje się z warzywami, potrawami mięsnymi, a nawet serami. Czarnuszka może być stosowana jako posypka do kanapek i domowych wypieków, np. pieczywa czy pieczonych pierogów z wytrawnym nadzieniem.
Naturalnie suszony ekologiczny majeranek od naszego dostawcy z Podlasia. Aromatyczna przyprawa świetnie komponuje się z treściwymi daniami, takimi jak mięsa, potrawy z grilla, fasola czy ziemniaki. Majeranek może być używany do doprawiania domowych kiełbas oraz pizzy, współgra ze smakiem tymianku i bazylii. Inhalacje z naparu majerankowego łagodzą kaszel.
Pochodzący z Finlandii cukier brzozowy, pojawiający się na polskich stołach dzięki podlaskim Darom Natury. Ksylitol to świetna alternatywa dla białego cukru – wygląda i smakuje dokładnie tak samo! Dzięki niższemu indeksowi glikemicznemu i mniejszej kaloryczności stanowi idealny zamiennik cukru dla osób odchudzających się i diabetyków.
Suszone liście laurowe pochodzące z ekologicznej uprawy na Podlasiu. Jedna z najpopularniejszych przypraw w polskiej kuchni, niezbędny składnik aromatycznego bulionu, bigosu myśliwskiego, gulaszy, sosów oraz pieczeni. Korzenno-gorzki smak liści laurowych doskonale komponuje się również z daniami kuchni indyjskiej.
Słodka mielona papryka od dostawcy oferującego wyłącznie naturalne, ekologiczne zioła i przyprawy. Dostarcza potrawom złożonego smaku – odrobiny słodyczy, a jednocześnie szczypty pikantności. Słodka papryka sprawdzi się między innymi w daniach kuchni polskiej, węgierskiej, orientalnej czy meksykańskiej.
Suszona ekologiczna natka pietruszki od Darów Natury to przyprawa o intensywnym aromacie. Ze względu na swoją uniwersalność znajdzie zastosowanie w szeregu dań kuchni polskiej, francuskiej czy bliskowschodniej. Natka pietruszki jest dodatkową dawką niezbędnego w zrównoważonej diecie żelaza oraz witamin.
Suszony owoc róży, aromatyczna herbata od certyfikowanego producenta ekologicznej żywności, prawdziwy dar natury. Jedno z najbogatszych źródeł bezcennej, wzmacniającej odporność witaminy C. Z suszonych owoców dzikiej róży przygotujemy przepyszny, rozgrzewający napar, czysto różany lub w kompozycji z innymi owocami i liśćmi.
Ziarenka ekologicznego ziela angielskiego z Podlasia. Ziele angielskie to przyprawa niezastąpiona podczas przyrządzania gulaszy, aromatycznych zup, tradycyjnego bigosu myśliwskiego i ciemnych sosów do mięs. Wzbogaca smak domowych wędlin i kiełbas, kiszonek i marynat, a nawet kompotów i likierów. Ma intensywny, gorzki smak.
Oregano pochodzące z ekologicznych upraw, suszone naturalnymi metodami. Zioło znane przede wszystkim z kuchni włoskiej, niezastąpiony składnik pizzy oraz spaghetti. Świetnie podkreśla smak pieczarek, pomidorów czy mozzarelli. Napar z oregano pomaga łagodzić objawy przeziębienia, a także pozytywnie wpływa na stan skóry i włosów.
Ekologiczne mielone nasiona kolendry, przyprawy charakterystycznej dla kuchni orientalnej. Korzenny, słodko-pikantny smak ziaren kolendry najlepiej komponuje się z rybami, mięsem i warzywami strączkowymi, można ją jednak wykorzystać także do słodkich wypieków – dobrze komponuje się z cynamonem, imbirem, gałką muszkatołową i cytrusami.
Roślinne, ekologiczne pesto z jarmużu, produkowane przez podlaskie Dary Natury. Skarbnica błonnika i antyoksydantów. Pesto z jarmużu z sokiem z pigwowca i pestkami dyni to znakomity sposób na szybki obiad – wystarczy połączyć je z ulubionym, ugotowanym al dente makaronem. Pasuje również do jajek sadzonych i sałatek.
Smakuje jak czosnek, wygląda jak konwaliowe liście i jest polecany przez niedźwiedzie (podobno zwierzęta jedzą go zaraz po przebudzeniu z zimowego snu)! Suszony czosnek niedźwiedzi ma mnóstwo zastosowań w kuchni – współgra z sałatkami, zupami i sosami, domową kiełbasą oraz pasztetem.
Ekologiczny lubczyk pochodzący z czystych terenów Podlasia. Przyprawa znana przede wszystkim jako afrodyzjak, ma również właściwości prozdrowotne. Lubczyk wyróżnia się prawdziwym bukietem aromatów – początkowo dominują w nim słodkie nuty, stopniowo nabierające pikantności i lekkiej goryczki. Pasuje do dań z drobiu i sałatek.
Naturalne, wolne od syntetycznych dodatków curry od Darów Natury. Ekologiczna, wywodząca się z kuchni indyjskiej mieszanka przypraw o słonecznej barwie i niepowtarzalnym smaku. Najlepiej komponuje się z cielęciną, drobiem i rybami. Podstawowy składnik pasty curry, niezbędnej do przyrządzenia orientalnych potraw o tej samej nazwie.
Sól ziołowa od Darów Natury to niezawierająca zbędnych dodatków mieszanka soli kuchennej z uprawianymi ekologicznie ziołami, wśród których znalazły się czosnek, cebula, lubczyk, pietruszka, cząber i oregano. Kompozycja aromatycznych składników w zdrowy sposób wzbogaci smak każdej potrawy.
Słodka wędzona papryka od Darów Natury to przyprawa wyjątkowa. Połączenie słodkiej papryki z nutami dymu naturalnego drewna daje wyrazisty smak i aromat. Wędzona papryka sprawdza się w daniach mięsnych, potrawach z ryb i owoców morza, pasuje do grillowanych i pieczonych warzyw, szczególnie ziemniaków.
Aromatyczny, naturalny rozmaryn dostarczany przez ekologiczne przedsiębiorstwo Dary Natury. Wspiera pracę wątroby, a jego częste spożywanie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Rozmaryn świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, rozmaitymi zupami oraz owocami. Pozwala przyrządzić jedyne w swoim rodzaju pieczone ziemniaki.
Kmin rzymski w ziarnach z podlaskich Darów Natury. Fitosterole zawarte w tej przyprawie obniżają poziom cholesterolu, a olejki eteryczne, odpowiedzialne za przyjemny, ciepły aromat kminu rzymskiego wspomagają leczenie przeziębień. Najlepiej smakuje w daniach indyjskich, np. curry, w gulaszach, zupach i z pieczonymi warzywami.
Drobno mielony cukier różany w poręcznym szklanym słoiku, zapewniającym świeżość i intensywny zapach tej słodkiej mieszanki. Kompozycja cukru trzcinowego i suszonych płatków róż to aromatyczny dodatek do rozmaitych deserów i ciast. Świetnie sprawdzi się jako posypka do domowych rogalików drożdżowych z dżemem owocowym.
Różowa sól himalajska w kryształkach, zapakowana w wygodny młynek. Uważana za najzdrowszą, himalajska sól kamienna to składnik nieodzowny w każdej kuchni. Za jej delikatną, różową barwę odpowiedzialne są tlenki żelaza, które pobudzają szpik kostny do wytwarzania czerwonych krwinek.
Pieprz kolorowy od podlaskiego producenta ekologicznych ziół i przypraw. Wolna od sztucznych składników kompozycja ziaren pieprzu zebranych na różnych etapach dojrzewania i przetwarzanych na kilka sposobów. Każde ziarno charakteryzuje się odmiennym aromatem i stopniem ostrości. Ich połączenie nadaje potrawom niezwykłego, wielowymiarowego smaku.
Mielony ostropest plamisty, ekologiczna przyprawa wprost z Darów Natury. Polecany ze względu ma swoje właściwości – ostropest wspomaga pracę i regenerację wątroby, tym samym ułatwiając usuwanie toksyn z organizmu. Może być spożywany jako przyprawa (do dań na zimno) lub wykorzystywany do przyrządzania naparu.
Mielone goździki, przyprawa od certyfikowanego ekologicznego dostawcy. Kojarzone przede wszystkim z piernikami oraz grzańcem, goździki znajdą zastosowanie również w daniach wytrawnych. Ich wyjątkowy, korzenno-słodki smak najlepiej komponuje się z dziczyzną i wieprzowiną. Przyprawa idealna do pasztecików, pizzy oraz spaghetti.
Goździki całe, ekologiczna przyprawa z podlaskich Darów Natury. Mają ciepły, korzenny smak i aromat, dzięki czemu sprawdzają się jako dodatek do pierników i ciast, a także zimowych herbat oraz grzańca. Pasują do dziczyzny, pasztetów i kiszonek. Pasta z goździków utartych z olejkiem cynamonowym przynosi ulgę w bólach zęba czy głowy.
Ostra ekologiczna papryka od Darów Natury. Przyprawa wolna od syntetycznych dodatków, w pełni naturalna. Odrobina ostrej papryki nadaje potrawom pikantności, a sosy i zupy z jej dodatkiem zyskują apetyczny, czerwony kolor. Jej smak dobrze komponuje się z daniami orientalnymi i meksykańskimi, a także gulaszem węgierskim.
Mielona gałka muszkatołowa, produkt naturalny, bez konserwantów. Gałka muszkatołowa to jedna z przypraw korzennych, dodających wyjątkowego aromatu piernikom, kompotom i grzanemu winu. Popularna w kuchni indyjskiej (także jako dodatek do naparów herbacianych), pasuje do potraw wegańskich i mięsnych, na przykład faszerowanych bakłażanów lub pasztetów.
Bazylią przyprawiamy sosy do spaghetti, ryby, potrawy duszone, potrawy z grzybów, zupy, sałatki, kurczaki, potrawy z jaj i ryżu. Można ją łączyć z innymi ziołami.
Ekologiczny pieprz czarny od podlaskich Darów Natury. Uniwersalna przyprawa, bez której trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie. Pieprz w ziarenkach dłużej zachowuje świeżość i aromat – można zmielić go w moździerzu lub użyć w całości. Ostry, lekko pikantny, zwiększa apetyczność potraw, podkreślając pozostałe nuty smakowe.
Naturalny mielony kardamon, aromatyczny dar natury od podlaskiego dostawcy. Przyprawa o wyrazistym korzennym smaku. Znakomity dodatek do ryb oraz rozmaitych potraw mięsnych. Kardamon wzbogaci zupy, gulasze i pieczenie o intensywnie cytrusowe nuty, a także doskonale rozwinie bukiet smakowitych naparów z kawy lub mieszanek herbat i suszonych owoców.
Tymianek pomaga w trawieniu tłustych potraw, jest więc przydatnym dodatkiem do dań z baraniny, wieprzowiny, kaczki lub gęsi. Ponadto stosuje się go do produkcji likierów i syropów.
Gdyby niedźwiedzie używały sztućców, piłyby go łyżkami! Sok z czosnku niedźwiedziego od podlaskich Darów Natury to doskonały antyoksydant, który dodatkowo poprawia trawienie oraz pracę serca. Można stosować go jako suplement (zalecana porcja to 2 łyżki dziennie) lub poeksperymentować, dodając do sałatek.
Podlaska ekologiczna herbata skomponowana z suszonych owoców leśnych. Aromat dzikiej róży, borówki brusznicy, czarnego bzu i innych owoców przyjemnie relaksuje, a zawarte w nich substancje rozgrzewają i wzmacniają odporność. Herbata z owoców lasu od Darów Natury to świetne źródło witamin, minerałów i antyoksydantów.
Wyśmienita i bardzo aromatyczna przyprawa którą dodaje się pod koniec gotowania do potraw mięsnych, zwłaszcza drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów.Dobrze łączy się też z jogurtem.
Imbir stosuje się jako przyprawę do zup, pieczonego mięsa wieprzowego, dziczyzny i baraniny. Dodaje delikatnego smaku potrawom z ryżu, jajek, słodkim deserom, kompotom, różnym słodyczom. Imbir dodaje się do ogórków marynowanych i dyni marynowanej.
Poleca się głownie jako dodatek do potraw z fasoli i roślin strączkowych. Przyprawia się nim też zupy jarzynowe, kiełbasy, wieprzowinę, baraninę, cielęcinę. Niewielką ilość cząbru dodaje się też do mizerii i sosów sałatkowych.
Dziękujemy. Możesz wybierać spośród setek wyrobów dostępnych na portalu.
Zadbamy o jakość - produkty wymagające utrzymania niskiej temperatury zostaną zabezpieczone termicznie. Paczkę nadamy w środę, najczęściej dotrze w czwartek w godzinach pracy kuriera DPD lub InPost. Zamówienia przyjmujemy do wtorku do godz. 9:00.
OK, rozumiem
Dziękujemy. Możesz wybierać spośród setek wyrobów dostępnych na portalu. Nie martw się o jakość - paczka powinna dotrzeć do Ciebie zabezpieczona termicznie w tym samym dniu, w którym została przez nas skompletowana :).
Dostawy do Twojej miejscowości są planowane na czwartki w godzinach 18 - 22, a zamówienia przyjmujemy do wtorku do godz. 9:00.
OK, rozumiem
Dziękujemy. Wszystkie wyroby są dostępne do zamawiania w Twojej okolicy. Nie martw się o świeżość - kontrolujemy temperaturę w transporcie, a paczka dotrze do Ciebie maksymalnie w kilka godzin od jej skompletowania.
Dostawy realizujemy w środy i czwartki w godzinach 18 - 22, a zamówienia przyjmujemy do wtorku do godz. 9:00.
OK, rozumiem
Podaj swój kod pocztowy, abyśmy mogli pokazać Ci wyroby dostępne w Twoim regionie :)
Wprowadzono niepoprawny kod pocztowy. Wprowadź kod pocztowy w formacie XX-XXX.
Zapisz
Dostawa pod Twój adres realizowana jest za pośrednictwem firmy kurierskiej. Opłata dodatkowa wynika z konieczności dodatkowego zabezpieczenia przesyłki (zarówno termiczne jak i mechaniczne).
Zamknij
Niektóre produkty na targu należy zamawiać wcześniej ze względu na dłuższy proces przygotowania lub na rytm pracy naszych dostawców. Produkty na targu są przygotowywane pod zamówienie według tradycyjnych (i bardziej czasochłonnych) metod.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgadzam się