Rozwijamy się w akceleratorze Food Forward

· ·
Rozwijamy się w akceleratorze Food Forward

W ostatnim tygodniu października, wraz z Antonim Dmowskim, naszym kierownikiem ds. projektów i rozwoju biznesu, jako reprezentacja Pora na Pola wzięliśmy udział w warsztatach zorganizowanych w ramach akceleratora Food Forward. Program zainicjowany przez Olę Lazar, twórczynię serwisu Gastronauci.pl i stworzony we współpracy ze znanym warszawskim proakceleratorem ReaktorX oraz firmą doradczą CRIDO, ma na celu wsparcie startupów działających w branży spożywczej i gastronomicznej.

Pora na Pola znalazło się w gronie kilku zespołów zakwalifikowanych do udziału w akceleratorze. Dzięki temu przez 8 dni rozmawialiśmy ze specjalistami, pracowaliśmy na warsztatach i zdobywaliśmy wiedzę niezbędną do dalszego rozwoju naszego targu. Podczas bootcampu mieliśmy szansę zaprezentować nasze projekty mentorom, którzy oceniali je i wskazywali płaszczyzny, nad którymi w pierwszej kolejności powinniśmy pracować. W czasie bootcampu akceleratora FoodForward nie zabrakło również intensywnych, całodziennych warsztatów, podczas których uczyliśmy się między innymi współpracy z zespołem technicznym i budowania zespołu; podejmowania decyzji produktowych; zastosowania metody JobsToBeDone, czyli rozpoznawania i prawdziwego zrozumienia wyborów klienta i potrzeb, jakie podczas zakupów chce zaspokoić; czy tworzenia skutecznych pitch decków, tzn. krótkich prezentacji projektów, potrzebnych na przykład podczas rozmów z inwestorami. Diana Koziarska ze SMOK Ventures opowiedziała nam, jak takie rozmowy przeprowadzać, a założycielka akceleratora, Ola Lazar, o aktualnych trendach w branży foodtech. W siedzibie Google for Startups wzięliśmy udział w Design Sprint, czyli warsztatach wykorzystujących myślenie projektowe, podczas których staraliśmy się usprawnić działanie naszych mobilnych stron internetowych, oraz uczyliśmy się metody Design Thinking, czyli twórczego rozwiązywania problemów.

Kolejnym etapem pracy w akceleratorze będzie wyznaczenie celów i zaplanowanie zadań na najbliższe pół roku. Co miesiąc będziemy konsultować postępy Pora na Pola ze specjalizującym się w dziedzinie żywności mentorem. Na koniec, na organizowanym w kwietniu 2020 przez FoodForward DemoDay, będziemy mieli okazję zaprezentować nasze przedsięwzięcie przed przedstawicielami branży spożywczej oraz potencjalnymi inwestorami i współpracownikami.

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze