Masło klarowane
Klarowane masło powstaje przez podgrzanie zwykłego, naturalnego masła. Zabieg ten ma na celu przygotowanie go do użycia przede wszystkim na gorącej patelni, tak, aby wyeliminować składniki mogące pod wpływem wysokiej temperatury przekształcać się w szkodliwe dla zdrowia związki. Masło klarowane do smażenia nie powinno zawierać pozostałości wody i żadnych części stałych, które mogłyby zacząć spalać się w rozgrzanym naczyniu. To jednak niejedyne zastosowanie tego produktu. Dzięki temu, że oczyszczone jest właściwie samym tłuszczem i nie zawiera pochodzących z krowiego mleka białek – laktozy i kazeiny, osoby z nietolerancjami na te substancje mogą z powodzeniem używać masła klarowanego do kanapek. Klarowane masło w procesie przygotowania jest też pozbawiane wszelkich bakterii, przez co znacznie wolniej się psuje i może być przechowywane przez kilka miesięcy nawet poza lodówką. Jest źródłem witamin ADEK, nie szkodzi układowi krwionośnemu oraz przyspiesza metabolizm, jest więc idealne dla osób na diecie odchudzającej, które nie chcą rezygnować z masła.
Które masło klarowane wybrać? Najlepiej całkowicie naturalne i produkowane w sposób tradycyjny. Cena masła klarowanego od rolnika jest wyższa, niż w przypadku masła sklepowego, ponieważ jest ono przygotowywane z najwyższej jakości mleka z przydomowej hodowli. Zakup takiego produktu daje jednak pewność, że bezpiecznie użyć można masła klarowanego do smażenia, nie obawiając się obecności w jego składzie niepożądanych substancji. Takiego masła możemy używać w wysokich temperaturach – przygotowane z jego dodatkiem potrawy charakteryzują się wyjątkowym, orzechowo-karmelowym smakiem, są po prostu pyszniejsze. Mimo że oczyszczone masło kojarzy nam się głównie ze smażeniem, możemy go również używać w innych sytuacjach. Klarowane masło do kanapek sprawdzi się równie dobrze, jak tradycyjnie stosowane, a nawet może być używane do przygotowywania wypieków.