Jajka swojskie
Pochodzące prosto z wiejskich, ekologicznych gospodarstw jajka swojskie mogą być składnikiem wartościowego, pełnego składników odżywczych posiłku. Dostarczają do organizmu człowieka białko (w jednym jajku znajdziemy nawet 7 gramów tego składnika), które jest elementarnym budulcem nie tylko naszych mięśni, ale także organów wewnętrznych. Bez białka nie moglibyśmy żyć i prawidłowo funkcjonować. Swojskie jajka nie są niestety wyjątkiem i tak jak wszystkie zawierają sporą dawkę cholesterolu. W jajkach znajdziemy jednak również lecytynę, która zapobiega nadmiernemu odkładaniu cholesterolu na ścianach naczyń krwionośnych. Jedzone w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na nasze zdrowie, ponieważ zawierają korzystne dla nas kwasy tłuszczowe Omega-3 oraz Omega-6. Są także źródłem szeregu witamin: A, B, D, E i K oraz składników mineralnych, takich jak wapń, potas, magnez, cynk, selen, fosfor, miedź i żelazo. Jedzenie swojskich jajek pozytywnie oddziałuje na wzrok i pomaga chronić oczy przed promieniowaniem słonecznym, zabezpiecza też organizm przed działaniem wolnych rodników.
Cena jajek swojskich jest wyższa od tej, którą znajdziemy na sklepowych półkach. Wynika ona przede wszystkim z warunków, jakie zapewniają kurom hodowcy w małych, wiejskich gospodarstwach. Kury żyją na wolnym wybiegu, mają stały dostęp do trawy oraz świeżej wody, są karmione idealnie dobraną dla nich paszą – ma to wpływ nie tylko na jakość jajek, ale również ich cenę. Jajka swojskie mogą być wykorzystywane w niezliczonych przepisach – na słodkie ciasta czy wytrawne zapiekanki i kotlety (odpowiadają w nich przede wszystkim za właściwe związanie pozostałych produktów, więc często są wręcz niezbędne) oraz oczywiście jedzone jako główny element posiłku lub przystawka. Przyrządzimy je na miękko, na twardo, jako jajka sadzone lub w koszulce, zrobimy z nich jajecznicę lub omlet – ilu miłośników jajek, tyle znajdzie się na świecie pomysłów na ich przygotowanie. Ze swojskich jajek własnoręcznie stworzymy domowy majonez.