Oleje

Oleje tłoczone na zimno, czyli płynne złoto polskich pól i łąk. Jako doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych odżywiają i wspomagają organizm z każdej strony. Jako składnik sałatek i surówek obniżają cholesterol i ciśnienie oraz wzmacniają odporność, a wmasowane w skórę odbudowują nasz ochronny płaszcz lipidowy. Oleje zimnotłoczone to zdrowie od środka i od zewnątrz oraz rewelacyjny smak – całkiem przyjemny duet, prawda?

Oleje zimnotłoczone – czym się wyróżniają?

Aromatyczny olej tłoczony na zimno z czarnuszki i konopny, a może bardziej wszechstronny olej rzepakowy, lniany i olej z wiesiołka? Czy wiesz, co łączy je wszystkie? Podstawowym warunkiem, jaki musi być przestrzegany przy produkcji oleju zimnotłoczonego, jest ograniczenie temperatury, w jakiej przeprowadzany jest ten proces, do maksymalnie 40°C. Gotowe produkty schładza się dodatkowo do ok. 4-10°C, aby również podczas przechowywania zapewnić im odpowiednie warunki i tym samym przedłużyć trwałość. Działania te są potrzebne do zachowania w olejach większości wartości odżywczych, jakimi charakteryzuje się surowiec wykorzystywany do ich wytworzenia. Oleje tłoczone na zimno możemy podzielić na te o stosunkowo uniwersalnym smaku, jak olej lniany, rzepakowy i olej z wiesiołka, jak i bardziej charakterystyczne, których aromat będzie pasował do określonych składników – na przykład olej z czarnuszki oraz konopny. Warto pamiętać o tym, że oleje zimnotłoczone powinny być zawsze spożywane bez podgrzewania!

Rodzaje dostępnych w Pora na Pola olejów tłoczonych na zimno

Na naszym internetowym targu naturalnego jedzenia znajdziecie szeroki wybór olejów tłoczonych na zimno, między innymi: olej lniany zimnotłoczony, olej konopny, rzepakowy, olej tłoczony na zimno z czarnuszki, z wiesiołka, z ostropestu czy olej z pestek dyni i olej z rokitnika.

Olej lniany zimnotłoczony

Olej lniany zyskuje coraz większą popularność i jest to podejście słuszne – zawiera on bardzo duże ilości cennego omega-3, a także pozostałych nienasyconych kwasów tłuszczowych w dobrych dla organizmu człowieka proporcjach. Dzięki temu spożywanie oleju lnianego obniża poziom cholesterolu, zapobiegając rozwojowi chorób serca oraz miażdżycy. Olej lniany działa też pozytywnie na układ pokarmowy i immunologiczny. Siemię lniane, a więc również otrzymywany z niego olej, zawiera duże ilości witaminy E, zwanej witaminą młodości, która ma znaczenie zarówno dla zdrowia organizmu, jak i wyglądu skóry i włosów. Z tego ostatniego powodu olej lniany może być świetnym naturalnym kosmetykiem.

Olej z ostropestu tłoczony na zimno

Wykazujący działanie lecznicze olej z ostropestu polecany jest osobom, które potrzebują regeneracji wątroby, wsparcia pracy nerek, obniżenia cholesterolu oraz poziomu cukru we krwi. Olej z ostropestu ma w sobie sylimarynę, a także przeciwutleniacze (np. witaminy) i substancje przeciwzapalne. Ze względu na delikatny smak, który, podobnie jak w przypadku oleju lnianego, nie zdominuje potrawy, oleju z ostropestu możemy używać do właściwie każdego dania.

Olej z czarnuszki zimnotłoczony

Olej z czarnuszki ma unikalny, korzenno-gorzki smak. Aby włączyć go do codziennej diety, zdecydowanie trzeba się z nim polubić. Świetnie będzie komponował się z sałatkami oraz deskami serów, szczególnie białych. Olej z czarnuszki ma ciekawe właściwości prozdrowotne – zapobiega alergii, łagodzi zgagę, wspiera regenerację trzustki oraz wątroby, doskonale odżywia skórę i zmniejsza odczuwanie stresu oraz objawów astmy. Pożyteczne działanie oleju z czarnuszki sprawia, że można go stosować również jako suplement diety. W takim przypadku warto spożywać co rano łyżeczkę oleju z czarnuszki, można dodać ją do śniadania, zjeść z miodem lub popić szklanka przegotowanej wody. Olej z czarnuszki powinien być jedzony wyłącznie na zimno.

Olej z pestek dyni tłoczony na zimno

Nietypowym w tej rodzinie działaniem charakteryzuje się olej z pestek dyni. Ma on właściwości przeciwpasożytnicze. Olej z pestek dyni pozytywnie wpływa na stan włosów, zapobiegając ich wypadaniu, także na tle hormonalnym. Przyspiesza ich wzrost, wzmacnia i przeciwdziała rozdwajaniu się końcówek. Równie korzystnie oddziałuje na skórę, rozjaśniając ją, zmniejszając widoczność zmarszczek i rozstępów. Oprócz niezwykłych cech prozdrowotnych, olej z pestek dyni ma też wyjątkowy wygląd i smak – jest ciemniejszy i ma orzechową nutę. Będzie pasował do tych samych potraw, co olej z czarnuszki. Olej z pestek dyni możemy też stosować zewnętrznie, jako dodatek do własnoręcznie robionych kosmetyków.

Olej rzepakowy tłoczony na zimno

Zdecydowanie najpopularniejszy w tej kategorii jest olej rzepakowy. Musimy jednak pamiętać, że olej rzepakowy zimnotłoczony jest z zasady nieoczyszczony, dlatego nie nadaje się do smażenia. Ma za to wiele korzystnych dla zdrowia właściwości. Olej rzepakowy zawiera oczywiście kwasy tłuszczowe i witaminę E, ale także odpowiedzialną za krzepnięcie krwi witaminę K oraz A, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Znajdziemy w nim również sterole, wspierające NNKT w obniżaniu cholesterolu, a także polifenole odpowiedzialne za antynowotworowe działanie oleju rzepakowego. Z powodzeniem może być także wykorzystywany np. do olejowania włosów – olej rzepakowy zapobiega ich wypadaniu.

Olej z wiesiołka zimnotłoczony

O oleju z wiesiołka mówi się, że jest remedium na dolegliwości typowo kobiecie, a więc bóle miesiączkowe, trudności z zajściem w ciążę, trądzik hormonalny itp. Oczywiście olej z wiesiołka nie wyleczy – może być jedynie elementem diety wspomagającym organizm, jednak warto go wpleść do codziennego jadłospisu. Olej z wiesiołka, podobnie jak rzepakowy, ma bardzo łagodny smak, więc jest uniwersalny i znajdzie w kuchni wiele zastosowań. Jak wszystkie oleje tłoczone na zimno, olej z wiesiołka możemy jeść tylko na surowo.

Olej konopny tłoczony na zimno

Jeden z mniej popularnych w kuchni, olej konopny, kojarzy się wielu z nas z olejkiem o niezwykłych właściwościach leczniczych. Co prawda olej z konopi do zastosowań kulinarnych produkowany jest z innego gatunku rośliny, jednak jego używanie również jest korzystne dla zdrowia. Olej konopny dostarcza organizmowi kwasów tłuszczowych oraz mnóstwa witamin i minerałów, dzięki którym działa jak przeciwutleniacz, ma właściwości przeciwzapalne, łagodzi stres i dolegliwości hormonalne. Niezastąpiony jest również w kosmetyce. Produkty pielęgnacyjne z olejem konopnym regenerują i nawilżają skórę, włosy i paznokcie, a nawet wspomagają leczenie niektórych chorób skóry. Olej konopny, ze względu na swój orzechowo-korzenny smak, świetnie komponuje się z sałatkami i nabiałem.

Olej z rokitnika zimnotłoczony

Mało znany olej z rokitnika powoli wraca na kuchenne stoły. Świetnie nawilża skórę i przyspiesza jej gojenie, obniża cholesterol i wspiera układ krwionośny i pokarmowy. Olej z rokitnika jest doskonałym przeciwutleniaczem. Kulinarnych zastosowań oleju z rokitnika nie znajdziemy wiele, ponieważ ma charakterystyczny, cierpki smak – możemy go jednak spożywać w formie suplementu diety, łącząc na przykład z miodem. Ze względu na swoje właściwości pielęgnacyjne, olej z rokitnika sprawdzi się również jako dodatek do domowych kosmetyków.

Oleje tłoczone na zimno – właściwości i zastosowanie

Oleje tłoczone na zimno wykazują właściwości odżywcze i pielęgnacyjne, część z nich ma też działanie profilaktyczne i prozdrowotne. W ich skład wchodzą przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ ochraniają organy i układy ciała. NNKT obniżają ciśnienie krwi, a także poziom cholesterolu i trójglicerydów. Jedzenie pokarmów bogatych w te kwasy zmniejsza ryzyko występowania zawałów i udarów, osteoporozy, a nawet nowotworów, podnosi odporność i zapobiega infekcjom. Oleje zimnotłoczone są też źródłem witamin, steroli i minerałów. Na wyróżnienie, ze względu na wysoką zawartość w olejach tłoczonych na zimno, zasługuje przede wszystkim witamina E – antyoksydant, który działa antynowotworowo oraz spowalnia procesy starzenia. Roślinne oleje tłoczone na zimno stanowią doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych we wszystkich typach diet, w szczególności w wegetariańskiej i wegańskiej. Olej z wiesiołka, z ostropestu oraz oleje rzepakowy i lniany pasują praktycznie do każdego rodzaju sałatek, natomiast olej z czarnuszki oraz olej konopny przez swój charakterystyczny smak będą świetnym urozmaiceniem surówek z warzyw zielonych (olej konopny) oraz sałatek z jogurtem czy białym serem (olej z czarnuszki). Olej rzepakowy z tłoczony na zimno, a także olej lniany i z wiesiołka, nie są tak aromatyczne, jak oleje konopny i z czarnuszki, należy jednak pamiętać, że także one nie nadają się do smażenia, ponieważ zawierają składniki, które podczas tego procesu mogą się palić.